Rialp reviu els oficis i menestralia desapareguts al municipi en la desena edició de la fira

Se celebra els dies 1 i 2 de juny amb la recreació d’oficis com els mestres vidriers, fusters, llauners o ganiveters

El diputat en funcions Antoni Navinés ha participat aquest dilluns en la roda de premsa de presentació de la 10a Fira d’Oficis i Menestrals de Rialp, que se celebrarà els dies 1 i 2 de juny. La presentació –que ha tingut lloc a la sala de premsa de la Diputació– ha comptat amb les intervencions del vicepresident segon de la Diputació i l’alcalde en funcions de Rialp, Gerard Sabarich; i del director del Patronat de Turisme, Juli Alegre.

La fira acosta als visitants aquells oficis que, amb el pas del temps, han anat desapareixent de Rialp com els dels mestres vidriers, fusters, llauners, o ganiveters, entre d’altres. Es dona la circumstància que aquest municipi del Pallars Sobirà es considerava un poble d’oficis, enmig d’un entorn on gairebé tothom es dedicava a la ramaderia i la pagesia.

Durant la seva intervenció, Sabarich ha destacat la importància de mostrar la rellevància d’aquestes feines tradicionals tan fonamentals en petits pobles de muntanya com Rialp, justament un municipi que tenia una fira ramadera que es va deixar perdre i que després de molts anys es va recuperar donant-li un altre enfocament. En aquest sentit, ha explicat que en aquesta edició es posa de rellevància els oficis de sastres i modistes, com ho havien estat abans altres temàtiques com els terrissaires o els balls tradicionals, entre d’altres

El dissabte dia 1 de juny, la inauguració de la fira anirà a càrrec dels campaners de Rialp (10.30 hores), seguit de la inauguració de l’exposició de fotos i elements relacionats amb l’ofici de sastre i de modista, al Molí, a la plaça de Dalt. Amb l’animació a la fira a càrrec de l’Esperanceta, es farà un taller de cosir i fer patrons organitzat per veïns i veïnes de Rialp a la llar de jubilats, a la plaça de Dalt, i un passeig a cavall per la riba del riu Sant Antoni per a infants.

Per la tarda, seguirà l’animació i es podrà assistir a un show culinari al ‘Salon’, a càrrec de Mariano Gonzalvo i La Xicoia sobre la truita de riu (17.00 hores); una xerrada a càrrec de l’assessora d’imatge Sònia Morell (18.30 hores); un sopar popular i el ball de fira.

El diumenge dia 2, després de l’esmorzar de forquilla a l’envelat, s’organitzaran jocs d’enginy per a infants, a càrrec de Quiràlia, a la plaça de Dalt (11.00 hores). Posteriorment, l’església parroquial de Valldeflors acollirà la missa solemne, es podrà escoltar un concert, a càrrec d’alumnes de l’Escola de Música del Pallars, al “Salon” plaça de Dalt; i finalitzarà amb una exhibició de balls tradicionals de l’Esbart dansaire de Rialp (13.45 hores).

Paral·lelament, les sales polivalents de l’Ajuntament a la plaça del Tornall acollirà les exposicions de vestits cedits pel Museu del Paper de Mollerussa; i de vestits de sastres i modistes de Rialp cedits pel veïnat.

D’altra banda, i coincidint amb les dates firals, els restaurants de la zona oferiran menús a 15 € amb ‘trumfa’ del municipi com a producte estrella. L’organització preveu que hi hagi 25 parades de venda i gastronomia de productes locals.

Lleida, 27 de maig de 2019

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat