Reunió del govern de la Diputació i el Consell Comarcal del Solsonès per explicar el pla de xoc per combatre la crisi sanitària i de serveis provocada per la COVID-19  

CC Solsones02

CC Solsones01

Els representants del món local guarden dos minuts de silenci en memòria del personal sanitari que ha perdut la vida a causa del coronavirus, seguint la convocatòria realitzada pels col·legis professionals del sector

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el vicepresident Jordi Latorre han continuat aquest dijous la ronda de contactes telemàtics per explicar en detall el pla de xoc aprovat al ple el divendres 24 d’abril, i atendre les demandes i consultes que els consells comarcals i els ajuntaments puguin realitzar. En aquest cas, la reunió s’ha mantingut amb el Consell Comarcal del Solsonès.

La trobada telemàtica ha començat guardant dos minuts de silenci en memòria del personal sanitari que ha perdut la vida a causa del coronavirus, fent-se ressò així de la convocatòria realitzada pels col·legis professionals de metges, infermeria, farmacèutics, odontòlegs, psicòlegs, treballadors socials, fisioterapeutes i veterinaris. El president Joan Talarn i el vicepresident Jordi Latorre han posat en valor la tasca especialment dura que aquests mesos han desenvolupat els professionals del sector sanitari, elogi al qual s’han sumat els representants municipals de la comarca del Solsonès.

Com ja es va fent de forma habitual en els darrers dies, durant la trobada s’han exposat els eixos bàsics sobre els quals pivota aquest pla, que vol dotar de liquiditat i eficàcia econòmica ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i consells comarcals per un valor de 15 M€ i que corresponen al Pla de Salut i Hàbits Saludables, i els plans de Cooperació Local i Comarcal de la Diputació davant la situació generada per la malaltia COVID-19. En el cas de les Garrigues, la suma dels tres plans suposen 807.422 € per als 15 ajuntaments, una entitat menor descentralitzada i el Consell Comarcal.

Les Garrigues rebran 1.296.607 €, la Cerdanya lleidatana 352.375 €, la Segarra 1.225.829 €, l’Alt Urgell 1.314.885 €, l’Urgell 1.400.154 €, l’Alta Ribagorça 353.169 €, el Pla d’Urgell 1.136.581 €, el Pallars Jussà 876.348 €, la Noguera 1.789.149 €, el Pallars Sobirà 872.411 € i la comarca del Segrià 2.300.738 €, a més dels 415.000 € destinats a despeses corrents de l’Ajuntament de Lleida en matèria de Salut, Cooperació Municipal i Comarcal.

El president, Joan Talarn, ha destacat que aquests plans responen a la voluntat de l’equip de govern de fomentar l’autonomia municipal, de manera que “les bases són prou obertes i flexibles com perquè cada alcaldia pugui decidir quines són les accions més ajustades al seu municipi amb motiu de frenar l’expansió de la COVID-19 i facilitar la recuperació econòmica del seu entorn”.

El vicepresident Jordi Latorre també ha recalcat que l’increment de les despeses municipals, combinades amb la reducció dels ingressos per les taxes ajornades, genera als ajuntaments una gran tensió de tresoreria. En aquest sentit, Latorre ha demanat als responsables municipals que aquests diners que ara rebran els “facin córrer” també amb celeritat “per poder liderar l’etapa post-covid”.

Talarn i Latorre han coincidit en assenyalar la rellevància en l’aplicació de criteris de discriminació positiva, en el sentit d’atorgar ajuts amb criteris justos per a tot el territori, i respecten l’autonomia municipal pel fet que cada entitat podrà destinar els diners lliurement dins dels criteris establerts a la subvenció.

Els tres plans es troben en fase d’exposició pública des de la publicació al Butlletí Oficial de la Província (BOP) amb les quantitats assignades a cada ens local en cada un dels tres plans. Ajuntaments, entitats menors descentralitzades i consells comarcals podran començar a formalitzar l’acceptació dels ajuts de Salut a partir del 18 de maig i fins al 29 de maig i els de Cooperació Local i Comarcal entre el 19 de maig i l’1 de juny.

Talarn i Latorre han informat que en els propers plens s’avançaran les altres línies de subvencions previstes al pressupost del 2020, que ara també tindran en comú mecanismes que els facin més simples, àgils i de disponibilitat ràpida. També han recordat la modificació de les bases reguladores del Pla Extraordinari d’Inversions Locals (2017-2018), que compta amb un import de 13 M€; i de la modificació de les Bases reguladores del Pla de Dinamització Local de la Diputació de Lleida, amb 7,5 M€, de manera que s’atorgaran bestretes de fins al 75% dels projectes i les obres en curs sense haver d’esperar a la seva finalització, facilitant així incrementar la liquiditat dels municipis.

El calendari de reunions amb les alcaldies i els consells comarcals del territori de Lleida finalitzarà demà divendres, 15 de maig, amb el Conselh Generau d’Aran.

Lleida, 14 de maig de 2020

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat