Reunió del govern de la Diputació i el Consell Comarcal del Pla d’Urgell per explicar el pla de xoc per combatre la crisi sanitària i de serveis provocada per la COVID-19

Reunió CC Pla d'Urgell05

Reunió CC Pla d'Urgell06

El president Joan Talarn i el vicepresident Jordi Latorre han fet èmfasi en la importància de la independència dels municipis a l’hora de decidir en què inverteixen aquests ajuts

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el vicepresident Jordi Latorre han continuat aquest dimarts la ronda de contactes telemàtics per explicar en detall el pla de xoc aprovat al ple el passat divendres, 24 d’abril, i atendre les demandes i consultes que els consells comarcals i els ajuntaments puguin realitzar. En aquest cas, el contacte ha estat amb el Consell Comarcal del Pla d’Urgell.

Com ja es va fent de forma habitual en els darrers dies, durant la trobada s’han exposat els eixos bàsics sobre els quals pivota aquest pla, que vol dotar de liquiditat i eficàcia econòmica ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i consells comarcals per un valor de 15 M€ i que corresponen al Pla de Salut i Hàbits Saludables, i els plans de Cooperació Local i Comarcal de la Diputació davant la situació generada per la malaltia COVID-19. En el cas del Pla d’Urgell, la suma dels tres plans suposen 1.136.581€ per a ajuntaments, entitats menors descentralitzades i el Consell Comarcal.

El Pallars Jussà rebrà un total de 876.348 €, la Noguera 1.789.149 €, el Pallars Sobirà 872.411  € i la comarca del Segrià 2.300.738 €, a més dels 415.000 € destinats a despeses corrents de l’Ajuntament de Lleida en matèria de Salut i Cooperació Local.

El president, Joan Talarn, ha destacat el fet que aquest pla de xoc vol donar vida als pobles i als serveis que aquests donen en una època tan complicada com aquesta, i que es fa amb criteris d’equitat i transparència.

El vicepresident Jordi Latorre ha dit, per la seva banda, que la comarca del Pla d’Urgell rebrà 446.000 € del pla de Cooperació Local i 227.000 € més del Pla de Cooperació Comarcal, i ha coincidit amb Joan Talarn en la idea que aquests ajuts s’atorguen per tal que els ajuntaments gaudeixin de la independència suficient per decidir en què inverteixen els diners.

El president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés, s’ha interessat pels terminis en què s’atorgaran els ajuts i pels tràmits administratius que caldrà fer per rebre els diners.

Els tres plans es troben en fase d’exposició pública des de la publicació al Butlletí Oficial de la Província (BOP) amb les quantitats assignades a cada ens local en cada un dels tres plans. Ajuntaments, entitats menors descentralitzades i consells comarcals podran començar a formalitzar l’acceptació dels ajuts de Salut a partir del 18 de maig i fins al 29 de maig i els de Cooperació Local i Comarcal entre el 19 de maig i l’1 de juny.

Talarn i Latorre han informat que en els propers plens s’avançaran les altres línies de subvencions previstes al pressupost del 2020, que ara també tindran en comú mecanismes que els facin més simples, àgils i de disponibilitat ràpida. I han recordat també la modificació de les bases reguladores del Pla Extraordinari d’Inversions Locals (2017-2018), que compta amb un import de 13 M€; i de la modificació de les Bases reguladores del Pla de Dinamització Local de la Diputació de Lleida, amb 7,5 M€, de manera que s’atorgaran bestretes de fins al 75% dels projectes i les obres en curs sense haver d’esperar a la seva finalització, facilitant així incrementar la liquiditat dels municipis.

El calendari de reunions continua aquest dimecres amb l’Alta Ribagorça. La resta de reunions previstes són:

7 de maig: Consell Comarcal de l’Urgell

8 de maig: Consell Comarcal de l’Alt Urgell

11 de maig: Consell Comarcal de la Segarra

12 de maig. Consell Comarcal de la Cerdanya (part lleidatana)

13 de maig: Consell Comarcal de les Garrigues

14 de maig: Consell Comarcal del Solsonès

15 de maig: Conselh Generau d’Aran

Lleida, 5 de maig de 2020

 

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat