Reunió del govern de la Diputació i el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça per explicar el pla de xoc per combatre la crisi sanitària i de serveis provocada per la COVID-19

CCAltaRibagorça01

CCAltaRibagorça02

El president Joan Talarn i el vicepresident Jordi Latorre destaquen que el principal objectiu és aportar liquiditat als ens locals a través de la simplificació dels tràmits

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el vicepresident Jordi Latorre han continuat aquest dimarts la ronda de contactes telemàtics per explicar en detall el pla de xoc aprovat al ple el divendres 24 d’abril, i atendre les demandes i consultes que els consells comarcals i els ajuntaments puguin realitzar. En aquest cas, la reunió s’ha mantingut amb el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça.

Com ja es va fent de forma habitual en els darrers dies, durant la trobada s’han exposat els eixos bàsics sobre els quals pivota aquest pla, que vol dotar de liquiditat i eficàcia econòmica ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i consells comarcals per un valor de 15 M€ i que corresponen al Pla de Salut i Hàbits Saludables, i els plans de Cooperació Local i Comarcal de la Diputació davant la situació generada per la malaltia COVID-19. En el cas de l’Alta Ribagorça, la suma dels tres plans suposen 353.169 € per als tres ajuntaments, les dues entitats menors descentralitzades i el Consell Comarcal.

El Pla d’Urgell rebrà 1.136.581 €, el Pallars Jussà 876.348 €, la Noguera 1.789.149 €, el Pallars Sobirà 872.411 € i la comarca del Segrià 2.300.738 €, a més dels 415.000 € destinats a despeses corrents de l’Ajuntament de Lleida en matèria de Salut, Cooperació Municipal i Comarcal.

El president, Joan Talarn, ha remarcat que el tret diferencial d’aquest pla és actuar sobre la liquiditat del món municipal ingressant primer els diners i permetent la justificació de les despeses fins al març de l’any vinent, així com simplificant la tramitació.

El vicepresident Jordi Latorre ha destacat, en aquesta línia, que el disseny dels plans s’ha fet pensant en respectar l’autonomia municipal, de manera que cada ens local pugui decidir quines despeses o projectes finança, sempre que s’ajustin als objectius fixats.

La presidenta del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Maria José Erta, ha reivindicat especialment la necessària sensibilització cap al risc de despoblament del món rural, que aquests plans contemplen aplicant criteris de discriminació positiva en el repartiment dels fons.

Els tres plans es troben en fase d’exposició pública des de la publicació al Butlletí Oficial de la Província (BOP) amb les quantitats assignades a cada ens local en cada un dels tres plans. Ajuntaments, entitats menors descentralitzades i consells comarcals podran començar a formalitzar l’acceptació dels ajuts de Salut a partir del 18 de maig i fins al 29 de maig i els de Cooperació Local i Comarcal entre el 19 de maig i l’1 de juny.

Talarn i Latorre han informat que en els propers plens s’avançaran les altres línies de subvencions previstes al pressupost del 2020, que ara també tindran en comú mecanismes que els facin més simples, àgils i de disponibilitat ràpida. També han recordat la modificació de les bases reguladores del Pla Extraordinari d’Inversions Locals (2017-2018), que compta amb un import de 13 M€; i de la modificació de les Bases reguladores del Pla de Dinamització Local de la Diputació de Lleida, amb 7,5 M€, de manera que s’atorgaran bestretes de fins al 75% dels projectes i les obres en curs sense haver d’esperar a la seva finalització, facilitant així incrementar la liquiditat dels municipis.

El calendari de reunions continua demà dijous amb l’Urgell. La resta de reunions previstes són:

8 de maig: Consell Comarcal de l’Alt Urgell

11 de maig: Consell Comarcal de la Segarra

12 de maig. Consell Comarcal de la Cerdanya (part lleidatana)

13 de maig: Consell Comarcal de les Garrigues

14 de maig: Consell Comarcal del Solsonès

15 de maig: Conselh Generau d’Aran

Lleida, 6 de maig de 2020

 

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat