Restauració, a Tarrés, de disset forns de calç, dues cabanes de volta i un forn carregat amb la pedra calcària

Tarrés_calç_Ponent_Actiu_01

Tarrés_calç_Ponent_Actiu_02

La Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica, cofinança aquest projecte amb l’Ajuntament de Tarrés, a través del projecte ‘Ponent Actiu’ que compta amb fons FEDER

 

 

Aquest mes de gener s’ha fet l’acte de replanteig a Tarrés per a la recuperació de forns, cabanes, basses i marges que formen part de la ruta de la Calç. Es tracta d’un projecte cofinançat amb fons FEDER, per la Diputació i per l’ajuntament de Tarrés, dins del projecte Ponent Actiu, que compta amb un import d’adjudicació és de 77.226,57 €, i un temps d’execució de 4 mesos.

 

Les actuacions de restauració es concretaran al llarg de la ruta de la Calç i són:

  • Disset forns calç del recorregut
  • Dues cabanes de volta de pedra seca
  • Una bassa empedrada
  • Una font de pedra i quatre marges de la ruta de la Calç.

 

Els forns que es preveuen restaurar són els més atractius de la ruta i són els que presenten un estat de conservació més deficient. Les dues cabanes de volta es troben en molt mal estat de conservació i parcialment es troben ensorrades. La bassa està molt a prop d’una de les cabanes de volta i un cop restaurada constituirà un ecosistema humit, amb presència de flora i fauna higròfila. La font de Sant Isidre és la que s’ha de restaurar, desbrossant la vegetació exòtica, netejant i reparant la paret de pedra seca, a més de restaurar les dues piques existents.

 

Tarrés té la concentració de forns de calç més alta de Catalunya i des de l’any 2003 té un recorregut senyalitzat de 13 km que permet visitar la majoria dels forns del municipi.

 

Amb aquesta actuació es preveu restaurar els forns més atractius de la ruta i els que presenten un estat de conservació més deficient. També hi ha previst carregar i/o enfornar el ‘forn nou’ per oferir als visitants el coneixement de visualitzar un forn carregat amb la pedra calcària i conèixer les tasques i l’ofici dels forners.

 

La recuperació dels forns i d’altres elements de la ruta de la Calç servirà per divulgar i donar a conèixer el funcionament dels forns de pedra calcària.

 

Lleida, 29 de gener de 2021

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat