Repensar l’IEI en temps de canvis

Lliçó inaugural IEI

Lliçó inaugural IEI

El president de la Diputació de Lleida diu en la lliçó inaugural que la institució entra en un període de reformulació per abraçar noves disciplines acadèmiques i propostes culturals contemporànies

El catedràtic d’Història Contemporània i exdirector de l’IEI, Josep Maria Solé i Sabaté, apel·la a la unitat del poble català per construir un nou país

L’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) – la institució de referència cultural a les comarques de Lleida – inicia un procés de revisió per assentar les línies estratègiques que han de garantir un enfoc acadèmic i cultural més contemporani i ampli en els propers quatre anys de programació d’activitats.

L’anunci l’ha fet el president de la institució i de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, en el transcurs de la lliçó inaugural, pronunciada aquest dijous a càrrec del catedràtic d’Història, Josep Maria Solé i Sabaté.

Les darreres modificacions dels estatuts de l’IEI daten de l’any 1997, gairebé fa vint anys. Per Reñé, els canvis socials, nacionals i culturals soferts en aquest període de temps han estat prou majúsculs com per fer un punt d’inflexió en la dinàmica pròpia de l’IEI i redefinir-ne la seva missió en col•laboració amb les entitats i la societat civil.

Precisament, l’evolució de Catalunya des dels anys 50 i fins l’actualitat ha estat l’eix central de la conferència de Solé i Sabaté, intitulada ‘Somiant el futur’. L’historiador, que és considerat un dels màxims experts en l’estudi del franquisme i el tardofranquisme, ha senyalat que ‘gràcies a la unitat de Catalunya com a poble’ s’ha vençut ‘la por, l’amenaça, la persecució de la llengua, la incultura, els canvis econòmics i socials, i tot el pes del franquisme sociològic produït per la guerra, la postguerra i la dictadura’, alhora que ha apel•lat a aquesta mateixa unitat del poble català per construir ara un nou país.

Solé i Sabaté ha retornat a l’IEI mesos després d’haver-ne deixat la direcció, actualment a mans de Montse Macià.

Lleida, 19 de novembre de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat