Reñé sobre el 9N: “Seria molt trist que el com ens fes perdre el què”

El president en el transcurs del ple de la Diputació

El president en el transcurs del ple de la Diputació

El president en el transcurs del ple de la Diputació

El president en el transcurs del ple de la Diputació

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, fa una crida al Ple a la responsabilitat als partits perquè els ciutadans puguin decidir

El president de la Diputacio de Lleida, Joan Reñé, ha fet aquest divendres una defensa dels valors democràtics i de llibertat, demanant la unitat de totes les formacions polítiques que s’han manifestat a favor del dret a decidir perquè sumin esforços en aquest procés.

“Convindran amb mi que, en uns moments de màxima transcendència política i social, les institucions estem obligades a donar resposta a les demandes de la ciutadania a la qual representem”, ha indicat Reñé abans de finalitzar el ple de la corporació d’aquest mes d’octubre.

Com a màxim representant de la Diputació de Lleida, institució adherida al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Reñé ha fet una crida “a favor de la llibertat, la democràcia i la unitat de les formacions polítiques que defensen un ideal tan noble i tan digne com és que el teu propi país –en el nostre cas Catalunya, i totes les persones que des de la més respectuosa i heterogènia procedència la configuren i delimiten– pugui decidir, lliurement i democràtica, el seu futur nacional i polític”.

En declaracions als mitjans de comunicació, Reñé ha manifestat el seu “absolut i compromès suport a la Generalitat i al president Mas” i ha assegurat que “la institució està totalment compromesa amb els ciutadans i la majoria dels ajuntaments (225 del 231 de les comarques de Lleida) que han donat suport al procés que permetrà els ciutadans manifestar-se votant i dient quin volem que sigui el futur del nostre país”.

Reñé ha demanat que s’apliqui el concepte de responsabilitat política i es deixin de banda les actituds particulars de les formacions polítiques en favor del màxim acord possible perquè la ciutadania pugui votar “de forma digna, pacifica i democràtica”.

“Estem vivint una situació excepcional que requereix d’una gran responsabilitat i seria molt trist que el com ens fes perdre el què”, ha afegit.

Pel que fa a les plebiscitàries, Reñe ha manifestat que han de tenir uns referents comuns que puguin avaluar-se i fer decidir el camí a portar. “Jo entenc unes plebiscitàries com una llista on tots els partits pro consulta puguin incloure al seu programa d’una forma clara que aquest país vol caminar més endavant i exercir la seva sobirania””, ha indicat Reñé.

En marxa la càtedra de Turisme d’Interior i de Muntanya

Mitjançant l’aprovació del conveni de col•laboració entre el Patronat de Turisme i la Universitat de Lleida (UdL), per al desenvolupament de la càtedra de Turisme d’Interior i de Muntanya i de l’Observatori Turístic es dóna el primer pas per enfortir la marca turística lleidatana i promoure la investigació de les problemàtiques i potencialitats del turisme d’interior, rural, urbà i de muntanya a la demarcació de Lleida.

Ambdues institucions han impulsat la constitució de la Càtedra de Turisme d’Interior i de Muntanya amb l’objectiu d’aprofitar les sinergies entre ambdues entitats públiques i les empreses privades del sector turístic.

En concret, l’ens provincial aportarà a la 30.000 euros per cada anualitat de durada del conveni, subscrit amb una periodicitat trianual (per als exercicis 2014-2017).

Primers passos del nou model de gestió tributària

També s’ha aprovat el conveni entre l’Agència Tributària de Catalunya i l’Organisme per a la realització d’una prova pilot que permet a les delegacions de l’Organisme recaptar valors de la Generalitat a ciutadans lleidatans en via executiva. Un cop finalitzada la prova pilot, està previst signar el conveni amb caràcter definitiu a partir de l’any vinent.

El nou model de gestió tributària de Catalunya, Tributs de Catalunya, també permet que els ciutadans puguin presentar a les diferents delegacions que l’Organisme té al territori les transmissions de patrimoni o de successions, la qual cosa evita molts desplaçaments.

Tributs de Catalunya es va presentar oficialment el passat més de febrer i està basat en una xarxa de 53 oficines tributàries distribuïdes per tot el territori, on la Generalitat i les quatre diputacions catalanes col•laboren amb una ferma voluntat de servei als ciutadans i una perspectiva d’autonomia financera i de recaptació d’impostos per al país.

Altres punts aprovats

El Ple de la corporació lleidatana també ha aprovat la delegació a l’Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals (OAGRTL) de la gestió de diferents tributs locals del Consell Comarcal del Segrià i dels ajuntaments de Vallbona de les Monges, Oliola i Ponts.

Igualment s’ha aprovat l’aplicació d’una taxa per l’ús de la casa de colònies de la finca de Bonrepòs i posar-la així a disposició de totes aquelles persones que vulguin conèixer aquest entorn.

Durant el ple també s’ha donat compte del decret d’aprovació de les línies fonamentals del pressupost 2015, s’ha aprovat l’expedient de modificació pressupostària, per transferència de crèdits, així com els criteris d’aplicació complement de productivitat, exercici 2014.

En l’apartat de mocions s’ha aprovat una moció sobre el dret de remuneració als autors dels préstecs de les seves obres realitzades a biblioteques, en la que s’ha instat el Govern de la Generalitat de Catalunya a negociar amb el Govern de l’Estat espanyol perquè incorpori en els pressupostos de l’exercici 2015 una partida específica suficient que permeti cobrir el cànon per préstec bibliotecari de les biblioteques municipals.

Lleida, 17 d’octubre de 2014

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat