Reñé, sobre el 25è aniversari del Pla d’Urgell: “És un model d’èxit dins el fet comarcal”

ORIfoto_alcaldes_del_pla_durgell_acte_commemoracio_25_anys_constitucio_consell_editora_2_6038_0_1

El President de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha participat aquest dissabte a l’acte de commemoració del 25è aniversari de la constitució del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, administració creada l’any 1988 i que Reñé va dirigir durant tres mandats.
Sota la presidència de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, també han intervingut als parlaments l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; l’actual president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Francesc Fabregat; i el delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré.
Per Reñé, el Pla d’Urgell ha estat i és “un model d’èxit dins el fet comarcal”, “una comarca volguda”, que va ser possible ”gràcies a la generositat i al consens”.
“La reivindicació del Pla d’Urgell va començar molt abans que l’any 1987 el Parlament aprovés la llei sobre l’organització comarcal de Catalunya”, ha recordat Reñé, llavors també alcalde de Fondarella. Les primeres reunions per exigir la nova comarca van reunir una cinquantena de pobles, tot i que, finalment, va ser reconeguda administrativament amb 16 municipis. Aquell mateix any l’Alta Ribagorça i el Pla de l’Estany es van incorporar al mapa comarcal català.
Reñé ha afegit que “ser un territori volgut ens ha permès portar a terme la implantació de molts projectes i de serveis”, en al•lusió a la construcció de l’abocador comarcal a Castellnou de Seana, a la creació dels serveis d’atenció social i tècnics que es presten des del consell, fins a la recuperació de l’Estany d’Ivars i Vila-sana.
“Sempre des de la base del consens, d’entendre que tots junts volíem fer més per millorar la qualitat de vida dels ciutadans dels nostres pobles”, ha afegit Reñé.
El President de la Diputació de Lleida ha tancat la seva intervenció fent referència al projecte de la Llei sobre la Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, aprovat ahir pel Consell de Ministres per tramitar-lo al Congrés.
“Paradoxes de la vida: avui celebrem l’èxit d’una reivindicació comarcal, mentre ahir Madrid aprovava una llei que vol trencar de soca-rel el nostre model. Haurem de ser contundents en defensar els petits municipis”.
Durant l’acte, s’ha projectat un audiovisual dedicat als 25 anys d’aquesta comarca, fet pel Consell Comarcal del Pla d’Urgell, l’Institut d’Estudis Comarcals del Pla d’Urgell (IECPU) i que ha comptat amb col•laboració de la Diputació de Lleida. L’acte s’ha tancat amb l’entrega als alcaldes de la nova bandera comarcal i una popular ballada de sardanes.

Mollerussa, 27 de juliol de 2013
 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat