Reñé s’entrevista via skype amb la Fundació Raoul Wallenberg, en memòria de l’Holocaust, de Tel-Aviv

CONNEXIÓ_FUNDACIÓ_WALLENBERG_WEB

Coincidint amb la difusió del projecte “Perseguits i salvats” i de les terres de Lleida que tècnics de turisme de la Diputació realitzen aquests dies a Israel

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, s’ha entrevistat aquest dijous via skype amb responsables de la Fundació Raoul Wallenberg, referent mundial al món jueu amb seus a Nova York, Jerusalem, Buenos Aires, Berlín i Rio de Janeiro, per donar a conèixer el projecte de senyalització de les rutes d’evasió dels jueus “Perseguits i salvats” i per enfortir les relacions entre les terres de Lleida i Israel.

La Fundació Raoul Wallenberg és una organització no governamental dedicada a desenvolupar projectes educatius i de divulgació que promoguin l’exercici dels valors de solidaritat i civisme que van guiar les gestes dels salvadors de l’Holocaust. Es tracta d’una entitat, fundada per Baruch Tenembaum, en homenatge a Raoul Wallenberg, un diplomàtic suec mort l’any 1945 després de salvar les vides de milers de jueus i altres perseguits durant la Segona Guerra Mundial. Aquesta fundació, de ressò internacional, duu a terme programes en àmbits com l’educació i la preservació històrica, a més de convocar un premi que porta el mateix nom i que representa un reconeixement a persones que excel·leixin per la seva solidaritat i conducta exemplar seguint el llegat dels salvadors de l’Holocaust. Des de la seva instauració, l’any 2000, aquest premi ha estat lliurat a caps d’Estat, ambaixadors i intel·lectuals d’Espanya, França, Israel, Argentina, Suècia i Croàcia.
En la seva intervenció, Reñé ha exposat als seus interlocutors els orígens i l’evolució del projecte de “Perseguits i salvats”, així com la voluntat de la Diputació de donar a conèixer –a Israel i al món– les potencialitats turístiques, culturals i naturals de les terres de Lleida, a partir de la recuperació dels escenaris de fugida de refugiats jueus a través del Pirineu durant la Segona Guerra Mundial, que són alhora una revisió històrica dels règims opressors i un homenatge als herois anònims.

Per la seva banda, el director i vicepresident de la Fundació Raoul Wallenberg, Danny Rainer, ha posat en valor el projecte endegat per la Diputació de Lleida i s’ha mostrat receptiu a futures col·laboracions.

Aquesta connexió via Skype representa una nova acció per enfortir encara més i donar a conèixer internacionalment el projecte de senyalització de les rutes d’evasió dels jueus “Perseguits i salvats”. Paral·lelament, des de la Diputació s’està treballant en la cinquena ruta (que connectarà des de Montgarri fins a Alòs d’Isil) i amb altres accions per desplegar nous itineraris per les comarques de la Plana de Lleida, amb referències a l’Holocaust.

En aquest sentit, “Perseguits i salvats” és un projecte impulsat per la Diputació de Lleida, que ja ha generat diverses iniciatives prèvies, com la posada en marxa d’una web (www.perseguitsisalvats.cat) o la producció d’un documental. L’última iniciativa en la mateixa línia ha tingut lloc aquest dilluns, amb la presentació a l’IEI d’una publicació de Josep Calvet de caràcter històric i testimonial, amb el títol de “Huyendo del Holocausto. Judios evadidos del nazisme a través del Pirineo de Lleida”.

Aquesta entrevista institucional s’emmarca una acció internacionalitzadora del projecte de recuperació memorialística “Perseguits i Salvats” i de promoció de les terres de Lleida que aquests dies estan duent a terme tècnics de Turisme de la Diputació de Lleida desplaçats a Israel, on Josep Calvet també ha presentat l’esmentat llibre sobre l’Holocaust.

Lleida, 16 d’abril de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat