Reñé reclama una Llei de Governs Locals més ambiciosa

ORIjoan_rene_reunio_consells_comarcals_i_alcaldes_ager_001_editora_2_5966_0_1

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha qualificat de poc concreta la Llei de Governs Locals i ha emplaçat els representants dels ens locals a treballar conjuntament per aconseguir un text més contundent

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha qualificat la Llei de Governs Locals de “feble i poc ambiciosa” i ha instat els presidents dels consells comarcals i alcaldes de capital de comarca a treballar conjuntament per aconseguir un text normatiu molt més concret. “No podem perdre l’oportunitat que suposa la Llei de Governs Locals per aconseguir un text més contundent i que reculli amb concreció la realitat del nostre territori”, ha dit Reñé.

Per aquest motiu, durant la trobada de coordinació amb ajuntaments i consells comarcals, Reñé ha emplaçat els representants dels ens locals a una nova trobada per definir aquestes propostes de millora i aconseguir un text més ambiciós.

El president de la Diputació de Lleida ha explicat que la Llei de Governs Locals afebleix l’autonomia local, ja que no defineix de forma clara el sistema competencial ni de finançament. Per aquest motiu, la proposta del nou sistema competencial hauria d’anar acompanyada de mesures per a la satisfacció real dels costos dels serveis atribuïts i sobretot delimitar la qüestió dels sistemes d’avaluació i dels estàndards de qualitat.

En el transcurs de la reunió s’ha fet una comparació de la Llei de Governs Locals amb l’Avantprojecte de llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local de l’estat espanyol, que Reñé ha qualificat “d’agressiva amb la realitat del nostre país”. El president de la Diputació de Lleida s’ha mostrat contrari al sistema d’avaluació dels serveis mitjançant costos estàndard “que es quantifiquen exclusivament amb un criteri uniforme que no té en compte les realitats dels petits municipis i qüestionaran els serveis que porten a terme els petits municipis”.

Reñé s’ha mostrat partidari d’eliminar les duplicitats competencials, però que aquest criteri d’una competència exercida per una única administració s’ha d’aplicar a tots els nivells.
El president de la Diputacióha celebrat la reunió periòdica amb presidents de consells comarcals i alcaldes de la demarcació al Centre d’Observació de l’Univers d’Àger (COU). A partir d’ara aquestes reunions amb els representants dels ens locals es traslladaran al territori amb l’objectiu de donar valor al territori i donar-lo a conèixer.

Durant la reunió també s’ha parlat sobre la “doble imposició” del cànon de l’aigua que imposen a alguns ajuntaments la Confederació Hidrogràfica de l’Aigua (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) amb l’objectiu d’assessorar els representants del món local davant d’aquesta situació.

També s’ha informat del conveni signat entre les quatre diputacions per tenir accés a l’oficina que compartiran a Brussel•les i que permetrà augmentar la viabilitat de la gestió dels recursos i ajuts europeus.

Després de la reunió, el president de la Diputació de Lleida, juntament amb els diputats de la corporació, han fet una visita per les instal•lacions del COU.

Àger, 21 de juny de 2013
 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat