Reñé presenta a l’IEI un llibre sobre els regants del Canal d’Urgell al segle XIX

Presentació llibre Regants d'Urgell

En aquesta obra, Ferrer hi recopila cartes dels primers regants de la plana d’Urgell publicades a la “Revista de l’Institut de Sant Isidre” fa 150 anys

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha presidit aquest dijous l’acte de presentació del llibre “La veu dels regants a la Plana d’Urgell. Cartes publicades a la Revista de l’Institut de Sant Isidre (1860-1884)”, de Raimon Ferrer, que s’ha celebrat a l’Aula Magna de l’IEI.

L’acte també ha comptat amb les intervencions del director de l’IEI, Josep Maria Solé i Sabaté; l’editor, Lluís Pagès; l’historiador i geògraf, Jaume Mateu, i del propi autor.

L’obra recopila una selecció de cartes signades pels primers regants del Canal d’Urgell, ara fa uns 150 anys, i publicades originàriament a la “Revista de l’Institut de Sant Isidre”. Els regants enviaven cartes al director de la revista per donar-hi l’opinió sobre aquella infraestructura acabada d’inaugurar i que aniria modificant progressivament l’agricultura i el paisatge de la plana d’Urgell.

En la seva intervenció, Reñé ha destacat que “el canal d’Urgell és el primer gran pacte burgesia-pagesia i ha determinat el caràcter dels seus habitants”. En aquest sentit, “152 anys de canal d’Urgell demostren que voler és poder. I es va regar, amb esforç i sacrifici”, ha conclòs.

Cal destacar la importància d’aquestes epístoles com a testimoni en primera persona per conèixer els canvis que l’obra del Canal va comportar en el territori i en la forma de viure de la seva gent.

Lleida, 26 de febrer de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat