Reñé posa d’exemple la “generositat i unitat” de la Mancomunitat pel futur de Catalunya

ORIfoto_rene_intervencio_a_prada_1c_editora_2_6468_0_1

En un acte conjunt celebrat a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent, on les diputacions catalanes refermen el suport a la consulta del 9 de novembre i la participació a la V de l’11 de setembre

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha participat avui dilluns 18 d’agost a la taula rodona intitulada “De la Mancomunitat als nostres dies. Construint estructures d’Estat”, celebrada a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) de Prada de Conflent. L’acte –presentat pel president de la UCE, Salvador Alegret– ha comptat amb la participació del conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, i dels presidents de la Diputació de Barcelona i de Girona, Salvador Esteve i Joan Giraut, respectivament, i de Benet Jané, diputat de la Diputació de Tarragona.

“La Mancomunitat va ensenyar un camí social, econòmic, cultural… en una situació que (com a país) no era massa diferent a l’actual: com llavors, els catalans hem ensenyat el que volem”, ha dit Reñé, que ha lamentat “l’opressió” amb què respon l’Estat espanyol a les legítimes aspiracions de Catalunya.

“Respectant les nostres diferències és com serem més rics i lliures”, ha afirmat en l’atenció a la premsa, després de confirmar la seva participació a la V de l’11 de setembre a Barcelona i de compartir amb la resta de diputacions catalanes el suport al Govern de la Generalitat i a la celebració de la consulta del 9 de novembre.

L’obra de la Mancomunitat a Lleida

En la seva intervenció a la UCE, Reñé ha fet una mirada retrospectiva a les aportacions de la Mancomunitat a Catalunya, i més concretament a les terres de Lleida, en àmbits com la xarxa viària i l’obra social.

Pel que fa a la xarxa viària, ha fet referència a les millores en infraestructures viàries de 80 poblacions de les terres de Lleida que fins aleshores estaven aïllades.

Quant a l’obra social, el president de la corporació provincial ha fet esment de les destacables actuacions dutes a terme al territori en terrenys com la beneficència o la salut pública, amb la gestió pública de centres de referència a l’època, com la Casa de Maternitat, la Casa de Misericòrdia o l’Hospital Provincial.

Com a cloenda del seu parlament, Reñé ha lloat la tasca de la Mancomunitat, ja que “mai en tan poc temps i amb tan pocs mitjans s’havia fet tant”, ha insistit. En la mateixa línia, ha instat els representants polítics a seguir l’exemple d’aquesta institució centenària en la construcció de les noves estructures d’Estat, treballant “des de la generositat i unitat d’acció” dels poders públics i privats i de tota la ciutadania.

L’acció de la Mancomunitat de Catalunya a les terres de Lleida tindrà en breu una nova publicació que la recollirà, sota l’edició de Pagès editors. És obra de diferents historiadors lleidatans i la Diputació de Lleida hi col·labora econòmicament.

Així mateix, la institució prepara un acte per donar continuïtat a les diferents celebracions que les diputacions catalanes han dut a terme al llarg de l’any per recordar aquesta efemèride centenària.

La XLVI Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent, que enguany se celebra sota el lema “1714-1914-2014” en referència a les efemèrides del Tricentenari de 1714 i del centenari de la Mancomunitat, es va inaugurar oficialment ahir diumenge 17 d’agost i s’allargarà fins al proper dissabte 23 d’agost, en què hi ha previst l’acte de cloenda.

Prada de Conflent, 18 d’agost de 2014

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
Cap de l’Àrea de Comunicació, Maricel Pujol (606.041.875)
premsa@diputaciolleida.cat

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat