Reñé: “l’informe sobre l’administració local culpa els ajuntaments petits del dèficit de l’administració quan no en són causants”

ORIjoan_rene_-_declaracions_informe_avantprojecte_llei_administracions_locals_001_editora_2_5750_0_1

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, considera que l’informe de l’Avantprojecte de llei de l’administració local que ha presentat aquest divendres el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques al Consell de Ministres “desvia l’atenció” i “culpa els ajuntaments petits del dèficit de l’administració quan no en són els causants. René ha recordat que els ajuntaments generen el 5% del deute de les administracions, mentre al Govern central se li atribueix el 75%.

“Aquí ningú parla d’abordar el finançament local. Caldria que fóssim seriosos, perquè estem igual que fa 30 anys”, ha dit el president de la Diputació de Lleida en declaracions als mitjans de comunicació. Reñé ha afegit que la participació dels ajuntaments en els tributs de l’Estat és de 14%, una xifra que està molt per sota del 25% que les administracions locals reclamen des de fa anys.

“Una vegada més ens trobem davant d’una proposta agressiva, invasora i recentralitzadora”, ha dit Reñé, que ha demanat respecte per l’autonomia local i pel model d’organització propi de Catalunya.

En defensa de la viabilitat dels petits municipis, Reñé ha recordat que la Diputació de Lleida compta amb un estudi elaborat per la Universitat de Lleida (UdL) que conclou que els ajuntaments petits són els qui presenten una millor situació financera. El treball també demostra que els serveis més eficients són els que es donen des de la proximitat.

“Per posar un exemple, la gestió dels espais esportius, de les piscines, que si no ho pot fer un municipi, no ho farà millor la Diputació de Lleida. Un altre exemple, cloració d’aigües. Sempre haurem de recórrer al municipi”, ha afegit el president de la Diputació de Lleida, que considera que l’Estat central també podria aplicar algunes mesures d’estalvi en aquells ministeris dels quals té les competències transferides.

El president de la Diputació de Lleida ha manifestat que la redacció d’aquest informe s’ha fet “d’esquena al territori”, ja que “està totalment allunyat de la realitat territorial de la demarcació de Lleida i demostra no entendre l’organització territorial de Catalunya”.

Lleida, 15 de febrer de 2013

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat