Reñé: la “viabilitat” dels petits municipis es demostra a la Pobla de Cérvoles amb experiències com Mas Blanch Jové

ORIfoto_escultura_cap_de_bou_mas_blanch_i_jove_editora_2_5998_0_1

ORIfoto_de_grup_editora_2_5998_0

ORIrene_amb_hermann_bonnin_editora_2_5998_0

ORIrene_amb_gregorio_iglesias_editora_2_5998_0

 “L’art universal i l’empenta d’un celler es donen la mà en un poble de menys de 300 habitants de les Garrigues: aquest és el model de territori que volem i que defensarem des de la Diputació de Lleida davant les reformes de l’administració que l’amenacen”. Amb aquesta referència en defensa dels petits municipis i de la seva viabilitat, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha inaugurat aquest dissabte una nova aposta del celler Mas Blanch Jové de la Pobla de Cérvoles per vincular l’art i els seus vins Saó a través de La Vinya dels Artistes.

La Vinya dels Artistes fou idea del pintor d’Agramunt Josep Guinovart, que va imaginar un espai obert on diferents artistes poguessin marcar el paisatge amb el seu propi llenguatge: una sala d’exposicions que fusionés terra, art i vi, situada per diferents espais i carrers de la Pobla de Cérvoles. Des de l’any 2010 és una realitat.

L’any 0 La Vinya dels Artistes es va dedicar a Guinovart; l’any 1, al músic Carles Santos; l’any 2, a l’escultor Esteve Casanoves i enguany a Joan Brossa. Per aquest motiu, el president Joan Reñé ha inaugurat l’escultura realitzada a partir del poema Cap de Bou, de Joan brossa, concebut al 1969 i editat al 1982. on Brossa li dóna la volta a la "A" i descobreix un cap de bou, una figura omnipresent a la nostra cultura.

“Mereix un reconeixement especial la implicació de la cava Mas Blanch i Jové. És d’agrair que l’empresa privada s’impliqui amb la cultura i els valors de la seva terra i de la seva gent. Ara que Catalunya es troba a les portes d’un gran i esperançat canvi, el país necessitarà compromisos i actituds com les de la cava Mas Blanch i Jové per tirar endavant i per fer de casa nostra una de les potencies econòmiques més viable de la Unió Europea”, ha dit Reñé.

Reñé ha felicitat els organitzadors per la creació d’una ruta literària "Joan Brossa" a la Pobla de Cérvoles com a homenatge al poeta avantguardista català més important de la segona meitat del segle XX, de qui n’ha recordat la seva implicació amb els inicis de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega.

El President també ha tingut paraules d’agraïment per a dos artistes que han coincidit en la celebració: Hermann Bonnín, Premi Nacional de Cultura 2013, i responsable dels espectacles que han amenitzat la festa; i Gregorio Iglesias, pintor de les Borges Blanques que ha estampat un mural de grans dimensions a les parets del celler.

La Diputació de Lleida, a través de l’IEI, també ha col•laborat amb l’homenatge a Joan Brossa, mitjançant l’edició d’un llibre que explica la relació del poeta amb Mas Blanch i Jové i la resta d’artistes que amaren de cultura La Vinya dels Artistes i que formen, segons Reñé, "part de la saó del nostre país".

Pobla de Cérvoles, 5 de juliol de 2013
 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat