La Diputació de Lleida treballa amb la previsió que el transport de mercaderies a Ponent augmentarà fins a 37M de tones el 2025 i que cal garantir-ne la mobilitat amb millors comunicacions
Al creixement intern s’hi suma l’augment del tràfic de contenidors marítims pel corredor Europa-Àsia i la importància del futur Corredor ferroviari del Mediterrani, defensat avui a Brussel·les en una jornada organitzada per FERRMED amb el patrocini de la Diputació de Lleida
Posicionar Lleida com a espai logístic de futur amb la potencial connectivitat amb el Corredor Ferroviari del Mediterrani. Aquesta és l’acció que desenvolupa la Diputació de Lleida i per la qual aquest dijous el seu president, Joan Reñé, ha assistit a la conferència organitzada per FERRMED (el principal lobby europeu en defensa del Corredor) amb l’objectiu de fixar una agenda de contactes per constituir un grup de pressió territorial que en defensi aquests plantejaments.
Sota el títol ”The impact of internacional trade on EU Competitiveness and Core Network Corridors” es reuneixen al Bel Conference Centre de Brussel·les els principals actors europeus en transport i gestió de mercaderies internacionals per analitzar totes les oportunitats que comporta el fet que el tràfic de mercaderies pel corredor Europa-Àsia ha crescut el 2015 fins els 22,4 milions de contenidors marítims, i continua en augment. La gestió i distribució de tot aquest volum és el que obre oportunitats a les comarques de Lleida a través del port de Tarragona per les característiques geoestratègiques del territori lleidatà i pel seu propi pes productiu.
Segons l’estudi de la Diputació de Lleida, realitzat per l‘Institut Cerdà amb col·laboració amb FERRMED, es preveu que les tones transportades a les comarques de Lleida assoleixin els 37 milions el 2025, xifra que representa un increment del 21% d’acord amb els 31 milions de l’any 2013 (la meitat de les quals del sector agroalimentari).
Davant d’aquests indicadors, el president de la Diputació de Lleida ha volgut remarcar des de Brussel·les la importància per a les comarques de Ponent de disposar de “possibilitats de mobilitat molt més eficients i segures que les actuals”, ja que el sector agroalimentari té un gran pes i “la seva diversificació i dinamització passa per aquesta oferta logística amb unes comunicacions i equipaments de qualitat”.
En aquest sentit, Reñé ha destacat la complicitat que la Diputació de Lleida ha establert amb FERRMED per treballar de forma conjunta a favor de “comunicacions viàries i ferroviàries que permetin un transport de mercaderies eficient, viable i segur”.
“Lleida compta amb una situació geogràfica estratègica perquè és un nus de connexions i corredors entre Barcelona i Madrid, entre Tarragona i País Basc i entre València, Terres de l’Ebre i la Val d’Aran i el centre de França. Per tant, disposa de tots els elements per ser un espai logístic d’entrada de mercaderies de l’entorn asiàtic a través dels ports de Barcelona i Tarragona”, ha explicat Reñé.
Reñé també ha lamentat el poc interès de l’Estat espanyol amb el corredor del Mediterrani “i “de no entendre que aquesta inversió amb la xarxa de connexió Europea generaria riquesa econòmica.
Abans de finalitzar l’any, la Diputació de Lleida reunirà representants del sector econòmic per a la creació d’un grup de pressió institucional i empresarial per potenciar les comarques de Lleida com a plataforma logística, tal com ja va anunciar Reñé.
El president de la Diputació de Lleida ha estat acompanyat en la seva visita a Brussel·les per la vicepresidenta segona, Rosa Pujol.
Brussel·les, 12 de novembre de 2015
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat