Reñé inaugura l’espai de la Confraria de Sant Sebastià al Pont de Suert

Reñé inaugura l’espai de la Confraria de Sant Sebastià al Pont de Suert

Reñé inaugura l’espai de la Confraria de Sant Sebastià al Pont de Suert

El president de la Diputació de Lleida destaca els 428 anys d’història amb els que ja compta la Confraria de Sant Sebastià i que la converteixen en un “referent”

La localitat ribagorçana celebra des d’ahir i fins el dia 21 la seva tradició més arrelada, la festivitat de Sant Sebastià

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha presidit aquest dimarts la inauguració de l’arxiu i el despatx de la Confraria de Sant Sebastià del Pont de Suert, ubicat a la Casa Cotori.

Reñé ha destacat que els 428 anys d’història amb els que ja compta la Confraria de Sant Sebastià la converteixen en un “referent” que cal posar en valor, ja que es tracta d’una entitat que “manté el patrimoni immaterial del Pont de Suert i de la comarca”.

Durant la seva visita, Reñé ha signat el llibre d’honor de la Confraria i ha visitat les diferents dependències de l’espai, on també s’hi allotja l’Oficina de Turisme de l’Alta Ribagorça.

L’alcalde del municipi, Albert Alins, ha agraït la col•laboració de la Diputació de Lleida i ha explicat que la festivitat de Sant Sebastià és “un element fonamental per entendre el nostre patrimoni i la nostra cultura”, que compta amb la implicació de gairebé tota la comarca.

A l’acte també hi han participat el president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Josep Antoni Troguet, els priors de 2014 i 2015 i altres representats institucionals.

428 anys d’història

La Confraria de Sant Sebastià data de l’any 1503, fundada amb la finalitat de donar sepultura als difunts. Aquesta institució ha perdurat al llarg dels anys fins als nostres dies i s’ha consolidat com una peça fonamental del patrimoni cultural i etnològic del Pont de Suert.

La festivitat de Sant Sebastià

Aquesta festivitat combina elements de la tradició religiosa amb elements de la tradició gastronòmica, en una celebració que té una durada de tres dies i que aplega més de 600 homes, caps de família.

Cada any, aquest esdeveniment comença el dia 19 de gener amb un sopar de vigília que se celebra a l’edifici de la confraria. La festa continua el dia 20, la diada de Sant Sebastià, que s’inicia amb un esmorzar en el què participen tots els confrares i que consta d’un menú format per plats de la cuina tradicional pontarrina: sopes de pa, potes de corder i girella.

Seguidament se celebra la missa i després es fa una processó amb la imatge de Sant Sebastià, que recorre tots els carrers del poble. A continuació, es fa el dinar per a tots els confrares i, a la nit, el sopar.

Les activitats dedicades al sant del dia 21 consisteixen en el tradicional esmorzar i dinar, amb la peculiaritat que aquest dia en l’àpat del migdia es nomenen els nous priors. Els encarregats de nomenar-los són els quatre priors que han gestionat la confraria durant l’any i el mètode per fer-ho és mitjançant l’entrega d’una poma. El mateix dia se celebra una missa per recordar tots els confrares que han mort al llarg de l’any.

El Pont de Suert, 20 de gener de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat