Reñé: “Ens carreguem de raons cada dia per poder fer pinya i caminar cap a l’Estat propi”

ORIconferencia_miquel_calcada_a_liei_cicle_eines_destat_editora_2_5810_0_1

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha estat l’encarregat de presentar la conferència del periodista, empresari de la comunicació i comissari de la Generalitat per a l’organització dels actes commemoratius dels 300 anys dels fets del 1714, Miquel Calçada, sota el títol “Projecció exterior de Catalunya, dins el cicle “Eines d’Estat”, que ha organitzat la Diputació juntament amb l’IEI.

Durant la seva presentació, Reñé ha explicat que aquest cicle ha de “contribuir a enfortir el sentiment i la consciència ciutadana per aconseguir aquest camí que mots ciutadans desitgen, que és l’Estat propi”.

A més, Reñé ha explicat que el cicle no s’hagués programat “si Catalunya fos reconegut com un país normal”. El president de la Diputació també ha fet referència a la sentència del TSJC, que anul•la l’ús preferent del català a les diputacions de Lleida i Girona: “Ens carreguem de raons cada dia, a causa de fets que afecten la nostra dignitat personal i col•lectiva, per poder fer pinya i caminar cap a l’Estat propi dins d’Europa”. “El nostre únic camí és la independència”, ha afegit Reñé

Calçada ha fet un recorregut històric de la projecció exterior de Catalunya, “perquè quedi clar que no acabem d’arribar com a país. Tenim molta tradició”, tal com ha explicat el periodista als mitjans de comunicació.

Durant la seva ponència, el periodista ha destacat alguns moment clau de la nostra història, com ara el 1714, en que Catalunya ja no compta administrativament i la seva representació al món passa a dependre de persones concretes o de col•lectivitats com els casals.

Calçada també ha destacat la Mancomunitat, present entre el 1714 i el 1914, com una prova de cap on s’havia d’encaminar Catalunya per recuperar el seu autogovern. El periodista també ha destacat noms de personalitats com Pau Casals, el doctor Trueta, Joan Miró o Joan Oró com ambaixadors del país a partir de l’any 1939.

A l’acte també hi ha participat el director de l’IEI, Josep M. Solé i Sabaté, que ha fet un repàs de la trajectòria professional de Miquel Calçada. En declaracions als mitjans de comunicació, Solé i Sabaté ha anunciat que després de l’èxit del Cicle “Eines d’Estat”, aquest recorrerà alguns municipis de les comarques de Lleida, on tindrà lloc un altre cicle de conferències, amb les mateixes característiques que aquest.

El cicle ha comptat amb les ponències del portaveu del Govern de la Generalitat, Francesc Homs; de l’ex conseller d’Economia de la Generalitat, Antoni Castells; de l’enginyer, empresari i assagista català, Xavier Roig; del catedràtic de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra, Ferran Requejo i del professor de la UdL i escriptor, Miquel Pueyo

Lleida, 21 de març de 2013

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat