Reñé: “El reconeixement de les festes del foc per part de la Unesco demostra la potència i capacitat dels pobles del Pirineu”

Festes_foc_Unesco_002_SLI

El Pirineu lleidatà celebra el reconeixement de les festes de les falles com a Patrimoni Immaterial de la Unesco

Celebració al Pirineu lleidatà per la inclusió de “Les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus” a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco.

Els representants territorials de les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran han expressat la seva satisfacció per aquest reconeixement en el transcurs de la roda de premsa que s’ha celebrat aquest dimecres a la Diputació de Lleida.

La Unesco, a través del seu Comitè Intergovernamental de Salvaguarda del Patrimoni, va anunciar aquest dimarts des de Windhoek (Namíbia) la inscripció de Les Festes del Foc del Solstici d’Estiu als Pirineus a la seva Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

La candidatura de les Festes del Foc del Solstici d’Estiu als Pirineus (falles, haros i brandons) està impulsada pels governs dels estats d’Andorra, França i Espanya, i la integren 63 pobles: 34 francesos, 17 catalans, 9 aragonesos i 3 andorrans.

D’aquesta forma, el Pirineu lleidatà suma un reconeixement més al seu patrimoni cultural i natural, complementant el Patrimoni Mundial que es va concedir a les esglésies romàniques de la Vall de Boí.

En roda de premsa, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha manifestat la seva satisfacció per “tornar a esdevenir referents a nivell mundial amb aquest reconeixement de Patrimoni Immaterial de les falles del Pirineu que incideix en els sentiments i la tradició”.

En aquest sentit, ha afirmat que l’obtenció d’aquests dos reconeixements “dóna referència de la importància, de la potència i de la capacitat que tenen els pobles del nostre Pirineu”.

Finalment, Reñé ha agraït especialment l’esforç i la implicació de totes les persones, entitats, associacions i administracions locals que han treballat en aquest projecte.
La roda de premsa ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; del Síndic de la Val d’Aran, Carlos Barrera; del president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llátzer Sibis; del conseller del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, José Antoni Troguet; del president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constantí Aranda; del vicepresident del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich; del delegat territorial del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, Albert Alins; de la vicepresidenta de l’Associació de Municipis Fallaires, Sofia Isus, i del director general de Cultura Popular, Lluís Puig.

Per la seva part, la vicepresidenta de l’Associació de Municipis Fallaires, Sofia Isus, també ha volgut destacat l’esforç de totes les persones i entitats implicades i ha explicat que a partir d’ara iniciaran diferents celebracions, com el repic de campanes i l’encesa de fogueres d’aquesta tarda, la 7a Trobada de Fallaires que se celebrarà aquest dijous o la inauguració d’una exposició a Barcelona divendres.

També ha volgut destacar que aquest nomenament és sobretot un reconeixement a la festa del foc i a la identitat pròpia, així com un impuls més per seguir vetllant per aquesta tradició.

El director general de Cultura Popular, Lluís Puig, ha afirmat que amb aquesta candidatura s’ha donat a conèixer a tot el món la cultura i el respecte per la natura a través del foc.

A Catalunya hi ha tres declaracions de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat: la Patum de Berga, els castells i la Dieta mediterrània. I ara s’afegeixen les Festes del Foc del Solstici d’Estiu als Pirineus.

Lleida, 2 de desembre de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat