Reñé destaca el paper de la Mancomunitat pel progrés de Lleida

ORIacte_centenari_mancomunitat_editora_2_5910_0_1

ORIrene_amb_mas_editora_2_5910_0

El president de la Diputació, Joan Reñé, ha participat aquest divendres en l’acte de presentació dels actes de celebració del Centenari de la Mancomunitat de Catalunya, que tindran lloc durant tot el 2014. Un acte que s’ha celebrat al Saló Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, i que ha estat presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas.

Reñé ha destacat el paper de la Mancomunitat i l’avenç que va suposar dins la consolidació de molts aspectes: “D’una forma generosa i implicada aquells presidents d’aquelles diputacions i tots els diputats que van formar part de la primera mancomunitat, van obrir el camí per trobar-nos en nivells de consolidació, atenció a les persones, cultura, ensenyament i infraestructures del país, que van començar en aquell moment i han ensenyat un camí fins avui”.

De fet, l’acció de la Mancomunitat es traduí a Lleida en la construcció d’una xarxa viària que va acabar definitivament amb l’aïllament d’uns 200 municipis catalans, la seva majoria a les comarques de Ponent; a més del desenvolupament de la xarxa de telefonia i la creació de l’Escola Superior d’Agricultura o l’Escola de Comerç Local de Lleida, entre d’altres accions.

A l’acte hi han estat presents els presidents de les altres tres diputacions catalanes, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, així com el coordinador general de la Diputació de Barcelona i de la Mancomunitat, Xavier Forcadell, que ha fet una introducció històrica i ha explicat els actes més destacats.

Posteriorment, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha fet una intervenció com a representant de tots els presidents de diputacions catalanes.

El president Mas ha clos l’acte, que ha finalitzat amb una interpretació musical a càrrec del Cor Vivaldi-Petits Cantors de Catalunya.

Breu història

Retornar la capacitat de la gestió administrativa de les antigues Corts Catalanes. Amb aquest objectiu, el 6 d’abril de 1914, s’estableix la Mancomunitat de Catalunya, que significa l’esperada federació de les quatre diputacions catalanes.

Comença una nova etapa política, amb el president de la Diputació de Barcelona, Enric Prat de la Riba, al capdavant. Un líder que sap unir esforços. Però tot i les seves limitades competències, que no van més enllà de les que tenien les diputacions, la Mancomunitat de Catalunya aconsegueix agafar força en l’àmbit polític.

L’estructura d’aquesta nova institució està formada per una assemblea de 96 diputats provincials (36 per Barcelona i 20 per cadascuna de les altres tres províncies). També està constituïda pel Consell, integrat per vuit consellers i el president de la Mancomunitat.

El primer president és Prat de la Riba (1914-1917), seguit per Puig i Cadafalch (1917-1923), tots dos militants de la Lliga Regionalista. L’any 1924, Primo de Rivera imposa Alfons Sala al capdavant d’aquesta institució catalana. I és el mateix Primo de Rivera qui, l’any 1925, dissol definitivament la Mancomunitat de Catalunya.

Entre les obres més importants dutes a terme al llarg d’aquesta dècada, cal destacar la construcció d’infraestructures de comunicació, l’assistència social, la reforma educativa, la normativització de la llengua catalana i l’obra cultural.

Principals esdeveniments

L’acte més destacat d’aquesta efemèride serà la inauguració de l’exposició commemorativa que tindrà lloc diumenge 6 d’abril de 2014, coincidint amb el centenari de l’establiment de la Mancomunitat de Catalunya. L’exposició se celebrarà de forma simultània a les quatres províncies catalanes, tindrà el seu eix central al recinte de la Fira de Barcelona, construcció promoguda per Puig i Cadafalch.

En aquesta part central de l’exposició, s’oferirà una panoràmica general i completa dels aspectes fonamentals per comprendre la Mancomunitat, es retrà homenatge a l’ampli grup de persones que ho van fer possible, es donarà a conèixer una visió integradora de l’obra de govern i, també, es farà èmfasi en la voluntat de futur i caràcter complert dels plantejaments d’aquest ens.

No obstant això, el primer acte important se celebrarà el dissabte 2 d’agost de 2013 a Castellterçol, localitat no va néixer, i morir, el primer president de la Mancomunitat de Catalunya, Enric Prat de la Riba. Començarà a primera hora de la tarda amb una festa popular i acabarà amb un acte acadèmic a càrrec de Joan B. Culla.

Una altra de les exposicions que es s’organitzarà per celebrar aquest Centenari és la que tindrà lloc al Museu d’Història de Catalunya sota el títol “Cultura i Pedagogia durant la Mancomunitat (1914-1923) i finançada per la Diputació de Barcelona.

Dins dels actes programats per al curs 2013-2014, s’organitzaran unes jornades sobre el finançament de la Mancomunitat a l’Escola Universitària Menéndez Pelayo, dirigides per Francesc Cabana. També n’hi haurà en l’àmbit historicojurídic, a càrrec de Rafael Argullo.

A l’acte també hi han assistit altres representants i diputats de la Diputació de Lleida.

Barcelona, 24 de maig de 2013
 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.25
Cap de l’Àrea de Comunicació, Maria Cel Pujol (606.041.875)
premsa@diputaciolleida.catç

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat