Reñé denuncia a Prada de Conflent que l’Estat vulgui donar un paper de control i vigilància a les Diputacions

ORIrene_a_prada_de_conflent_02_editora_2_5476_0_1

ORIrene_a_prada_de_conflent_03_editora_2_5476_0

ORIrene_a_prada_de_conflent_01_editora_2_5476_0

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha rebutjat el paper de “control i vigilància” que, al seu entendre, el Govern central vol atorgar a les diputacions a través de la proposta d’avantprojecte de la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local. Una proposta que ha qualificat de “recentralitzadora” i “d’atac a l’autonomia municipal” i que, tal com ha dit, no resol el veritable problema de l’administració local “que és el seu mal finançament”.

Reñé així ho ha posat de manifest aquest dimarts a la jornada “L’organització territorial: de les necessitats d’avui a les necessitats de demà”, que s’ha celebrat en el marc de la XLIV Universitat Catalana d’Estiu (UCE) al Liceu Renouvier de Prada de Conflent, i on també hi han participat els presidents de les Diputacions de Barcelona i de Girona, Salvador Esteve i Jaume Torremadé, respectivament.

“El dèficit del món local, que representa el 3,4% sobre el PIB, no és el problema. Això és derivar l’atenció de la ciutadania allà on no toca”, ha dit Reñé, que ha criticat que es parli obertament de suprimir municipis i regidors i en canvi no es plantegin altres mesures en la línia d’una administració, una competència.

“Quants ministeris hi ha que tenen les competències transferides a les autonomies i en canvi mantenen les estructures que tenien abans d’haver transferit aquestes competències?. Per tant, – ha afegit Reñé- el primer que ha de fer els deures és el ministre a dins de casa seva, a dins dels ministeris“.

En la jornada, moderada pel professor de geografia de la Universitat de Barcelona, Joan Tort, i presidida pel president de l’UCE, Jordi Sales, els presidents de Diputacions que hi han participat han coincidit en defensar el model d’organització territorial que determina l’Estatut de Catalunya.

En aquest sentit, el president de la Diputació de Lleida ha explicat que “Catalunya s’ha d’organitzar en municipis i comarques en el nivell local, mentre que entre la Generalitat i el món local es fa necessària una administració que n’hem de dir diputació o vegueria, el nom no fa la cosa.”

“El que està clar és que aquest ens, actualment diputació, ha de tenir un clar sentit territorial, de decisió de què i com volem fer les coses com a país”, ha dit Reñé, que ha puntualitzat que, en cap cas, seria acceptable la creació ara d’un nou nivell d’administració.

Assistència a la manifestació de l’11 de setembre

En declaracions a la premsa, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha afirmat que amb tota probabilitat assistirà a la manifestació de l’11 de setembre a Barcelona, que està organitzant l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

“Amb tota probabilitat, i espero que les agendes ens ho permetin, perquè bàsicament allà on hem ser cadascun de nosaltres en primer terme és als nostres territoris, també assistiré a la manifestació de l’11 de setembre”, ha dit Reñé, que ha recordat que la Diputació de Lleida està adherida a l’Associació de Municipis per la Independència. “Tenim molt clar que el camí és aquest i estarem al costat de la ciutadania en aquest moment”, ha destacat.

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat