Reñé demana més compromís de l’Església catalana amb el País

ORIjoan_rene_presenta_litografia_minguell_003_editora_2_6069_1_1

La Diputació avança al dia 10 de setembre l’ofrena de la institució a la Seu Vella per facilitar la participació ciutadana a la jornada de l’Onze de Setembre


Per al 2014, la Diputació programa 60 conferències arreu del territori per reflexionar sobre la Guerra de Successió i la Catalunya actual

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha demanat aquest divendres més compromís de l’Església catalana amb el dret a decidir “perquè l’Església espanyola sí que s’ha manifestat contundentment en contra dels interessos de Catalunya”.

Reñé ha fet aquestes declaracions a la roda de premsa de presentació dels actes organitzats per la institució amb motiu del tricentenari.

Com a reflexió a l’entorn dels 300 anys de la Guerra de Successió i el procés històric actual, la Diputació de Lleida programarà 60 conferències conferències arreu de les comarques lleidatanes. El cicle, sota la coordinació del catedràtic d’Història i director de l’IEI, Josep Maria Solé i Sabaté, es titula “La Guerra de Successió a les terres de Ponent, Pirineu i Aran. Catalunya avui “ i s’iniciarà aquest novembre a Lleida. L’última de les seixanta conferències tindrà lloc a la Seu d’Urgell, darrera ciutat lleidatana que va capitular en la Guerra de Successió.

Entre els actes que també s’organitzaran en el marc del tricentenari hi ha la presentació dels llibres Eines d’Estat (que recull de les conferències celebrades a l’IEI dintre del cicle Eines d’Estat), El Compromís de Casp: negociació o imposició? (amb les conferències realitzades en el marc de la UCE a Prada de Conflent) i Jo, Vilana-Perles. El diplomàtic català que va moure els fils de la Guerra de Successió (1704-1734), de l’escriptor d’Organyà Sebastià Sardiné i Torrentallé. També s’organitzarà una representació teatral sobre el setge de Lleida 1707 i una Trobada de Centres d’Estudis de Parla Catalana a Lleida.

La imatge d’aquestes conferències serà la litografia commemorativa del tricentenari de la Guerra de Successió, que ha realitzat el pintor targarí Josep Minguell. L’obra s’inspira en el setge del 1714 amb una muralla esbotzada per la fúria pels invasors, mentre el poble català hi és representat per la serenor de carrers, finestres, portes, cadires i eines de diversos oficis.

L’artista, que no ha volgut deixar de banda el dramatisme d’aquesta guerra ni el genocidi sofert pel poble de Catalunya, ha treballat directament sobre les 5 planxes litogràfiques que corresponen a les 5 tintes amb què és construïda la litografia, la qual, posteriorment, ha estat editada al mateix taller Lourenço seguint les directrius precises del propi artista.
 

D’altra banda, el president de la Diputació de Lleida ha indicat que aquest any la tradicional ofrena floral amb motiu de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya s’avançarà al dimarts 10 de setembre a les 19.30 hores per tal de facilitar l’assistència dels diputats i del mateix president a la Via Catalana l’11 de setembre. El president participarà a la Via Catalana al tram Vandellós-Hospitalet de l’Infant.

Lleida, 6 de setembre de 2013

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat