El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha inaugurat la jornada formativa “Cap a un nou model d’administració local des de la perspectiva competencial. La reforma de les Bases del règim local espanyol” organitzada conjuntament entre la corporació lleidatana i la Fundació Democràcia i Govern Local
En la seva intervenció ha indicat que es tracta d’una llei que pretén tutelar des de la centralitat la gestió de l’administració local en un clar cop d’estat al principi d’autonomia local que durant tants anys alcaldes i alcaldesses han preservat amb el seu esforç
La Diputació de Lleida ha acollit aquest divendres la jornada formativa titulada “Cap a un nou model d’administració local des de la perspectiva competencial. La reforma de les Bases del règim local espanyol” organitzada conjuntament entre la corporació lleidatana i la Fundació Democràcia i Govern Local.
Una vuitantena de persones, entre les quals diputats provincials, alcaldes, consellers, càrrecs electes, eventuals i de confiança locals, i personal al servei dels ens locals i del sector públic local han assistit a la jornada per analitzar la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL).
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha estat l’encarregat d’inaugurar la jornada i ha afirmat que la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) “és una llei recentralitzadora que pretén tutelar des de la centralitat la gestió de l’administració local en un clar cop d’estat al principi d’autonomia local que durant tants anys alcaldes i alcaldesses han preservat amb el seu esforç”.
Per aquest motiu, ha demanat als ajuntaments lleidatans que se sumin a la proposta del Consell de Governs Locals de Catalunya, la FEMP i l’ACM i formalitzin en els seus respectius plens el recurs davant el Tribunal Constitucional en defensa de l’autonomia local tal i com ja han fet alguns municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona “perquè sigui admesa a tràmit i se’n pugui discutir”, ha dit.
“Amb valoracions estrictament econòmiques, la llei posa en qüestió la voluntat dels ciutadans d’escollir allà on volen viure i la capacitat dels ens locals de mantenir aquesta forma de vida tan característica de les comarques lleidatanes”, ha afegit el president de la Diputació de Lleida.
Reñé ha insistit que “els serveis oferts des de la proximitat sempre són els més eficients, els més austers i justos que els ens locals poden donar als ciutadans” i ha criticat la voluntat de voler culpar els ajuntaments del dèficit, quan en realitat només en son responsables del 5%.
“El gran camí per visualitzar el treball fet en la millora de la gestió de les administracions públiques hauria de començar precisament per l’Estat espanyol on hi ha ministeris amb pressupostos elevats que estan gestionant competències que transferides a les comunitats autònomes”, ha dit el president de la Diputació de Lleida.
En la seva intervenció, Reñé ha explicat que la Diputació de Lleida ha decidit crear una comissió de treball per defensar l’autonomia local per “veure com minimitzar els efectes de la llei en els municipis perquè no perdin la capacitat de donar serveis als ciutadans”.
Aquesta comissió de treball comptarà amb els professors de la Universitat de Lleida (UdL), Ramon Morell i Ignasi Aldomà, secretaria, intervenció, serveis jurídics i grups polítics de la institució.
Reñé ha finalitzat la seva intervenció demanant la modificació de la Llei d’hisendes locals per dotar els ajuntaments de més recursos per poder donar més i millors serveis. El president de la Diputació de Lleida ha recordat que el finançament dels ajuntaments és “pervers i baix, ja que estem al 12% de la participació dels impostos de l’Estat”.
La jornada ha comptat amb ponents com l’advocat i associat de dret Administratiu de la UdL, José Luis Rodríguez; el titular de Dret Administratiu de la UdL, Antonio Ezquerra, i l’interventor general de la Diputació de Tarragona, Tomás Carbonell.
El secretari general de la Diputació de Lleida, Ramon Bernaus; la interventora general de la Diputació de Lleida, Teresa Torrejón, i el titular de Dret Administratiu de la UdL, Antonio Ezquerra, han participat en una taula rodona sobre el nou model d’administració local moderada pel titular de Dret Administratiu de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Ramon Fuentes.
La cloenda ha estat a càrrec de la directora de la Fundación Democracia y Gobierno Local, Maria Dolores Batalla.
Lleida, 28 de febrer de 2014
Per a més informació:
Telèfons de contacte: 973.70.41.25
Cap de l’Àrea de Comunicació, Maricel Pujol
premsa@diputaciolleida.cat
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat