Reñé demana al Parlament una llei de governs locals que preservi l’autonomia local davant LRSAL

ORIjoan_rene_-_compareixenca_parlament_01vr_editora_2_6284_0_1

ORIjoan_rene_-_compareixenca_parlament_02_vr_editora_2_6284_1

ORIjoan_rene_-_compareixenca_parlament_04_vr_editora_2_6284_2

També trasllada la reivindicació de la Diputació per garantir la representativitat de Lleida en la nova llei electoral

“El número d’habitants no ha de ser mai l’únic paràmetre sobre el qual fonamentar les decisions polítiques ni les inversions, i molt menys, l’elecció dels representants del poble de Catalunya", ha afirmat Reñé que ha fet aquesta reflexió en el transcurs de la seva compareixença a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya en el que els presidents de les quatre diputacions catalanes han fet la seva aportació en relació al Projecte de llei de governs locals de Catalunya.

Pel que fa al projecte de llei, Reñé ha demanat que el text preservi l’autonomia local "més necessària que mai, enfront de la incorporació a la Constitució Espanyola del principi de sostenibilitat financera i, més recentment, l’aprovació de la Ley de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local”, que ha qualificat “d’agressiva, regressiva i que està portant problemes”.

Reñé ha manifestat que, a més de preservar l’autonomia local, el text ha de garantir els serveis bàsics com ara la recollida de residus, l’abastament domiciliari d’aigua potable, la neteja viària i el control d’aliments i begudes evitant les duplicitats. “Tots els ciutadans tenen dret a rebre els mateixos serveis visquin on visquin”, ha puntualitzat Reñé.

Així ho ha indicat el president de la Diputació de Lleida després de recordar que la demarcació de Lleida té més d’un centenar de municipis de menys de 1.000 habitants.

Reñé ha indicat que “el municipi és un ens local bàsic de l’organització territorial catalana que gaudeix de l’autonomia, que té potestat normativa i capacitat d’autoorganització i que es configura com un mitjà essencial de participació de la comunitat local en els afers públics”.

En la seva intervenció, el president de la Diputació de Lleida també ha defensat el paper de les vegueries i les comarques. Les primeres, pel seu paper de coordinació que reforci les peculiaritats i la identitat de cada indret i que donin coherència a la globalitat des de la proximitat.

“La vegueria, contemplada en l’Estatut com un dels pilars bàsics de l’estructuració territorial de Catalunya, té un paper clau al nostre país per les seves funcions d’assistència i cooperació local i també les de coordinació de serveis municipals” ha indicat Reñé.

Les segones, les comarques, com a estructuradores del territori, especialment en un territori com el de Lleida extens i poc poblat, amb nuclis de població poc habitats i molts cops disseminats.

A la compareixença també ha assistit el diputat Xavier Pont.

Barcelona, 1 d’abril de 2014

Per a més informació: 
Telèfons de contacte: 973.70.41.25
Cap de l’Àrea de Comunicació, Maricel Pujol
premsa@diputaciolleida.cat
 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat