Reñé defensa la connexió hídrica de Catalunya per modernitzar el reg i atraure indústria a Lleida

ORIjoan_rene_-_cloenda_cercle_de_laigua_04_editora_2_5400_0_1

ORIjoan_rene_-_cloenda_cercle_de_laigua_010_editora_2_5400_0

ORIjoan_rene_-_cloenda_cercle_de_laigua_013_editora_2_5400_0

Reñé defensa la connexió hídrica de Catalunya per modernitzar el reg i atraure indústria a Lleida

En la seva intervenció, Reñé ha assegurat que garantint les necessitats del territori es pot proposar amb generositat un intercanvi d’aquests recursos que en cap cas no s’han de plantejar com un mercadeig, sinó com una proposta de cohesió i intercanvi que enriqueixi tot el país i aporti solucions al dèficit hídric de l’àrea metropolitana

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha estat l’encarregat, juntament amb el president de la Fundació Agbar, Àngel Simón, de cloure la jornada “L’aigua, element transformador”, que ha tingut lloc a Mollerussa en el marc de segona edició del Cercle de l’Aigua.

La jornada és una iniciativa de la Fundació Agbar que pretén convertir-se en un espai de reflexió, col·laboració i innovació per tal de dinamitzar temes d’interès entorn a l’aigua, segons els seus impulsors. La Diputació de Lleida ha col·laborat en l’organització d’aquesta jornada que s’ha celebrat a l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell.

El president de la Diputació ha començat la seva intervenció destacant la importància de les jornades per ser un espai de reflexió sobre un element que cada cop serà més imprescindible i ha afegit que aquestes trobades són importants pel país i per tenir previstes solucions i “no haver d’improvisar” com va passar el 2008, amb l’episodi de sequera.

Reñé ha assegurat que ell és dels que pensen que la gestió de l’aigua és una qüestió de país i que cal fer les valoracions a nivell local “per trobar la solució general”. El president de la Diputació ha dit que com a país tenim un dèficit de recurs a l’entorn metropolità que els experts avaluen entre 150-200 hectòmetres cúbics d’aigua.

I per trobar solució a aquest dèficit, Reñé ha defensat un model de connexió hídrica que aporti modernització als regadius però al mateix temps atragui indústria al territori de Lleida.

En aquest sentit, ha assegurat que “garantint les necessitats del territori” es pot proposar amb generositat un intercanvi d’aquests recursos que en cap cas “no s’han de plantejar com un mercadeig”, sinó com una proposta de cohesió i benefici mutu que enriqueixi tot el país.

El president de la Diputació de Lleida ha conclòs el seu parlament dient “jo vull un país que se sàpiga país i a la mateixa velocitat”.

Per la seva part, el president executiu d’Agbar, Àngel Simon, ha reclamat la interconnexió de xarxes i un projecte compartit de país que esdevingui un model d’èxit en la intervenció. “Catalunya necessita un nou pla Cerdà que permeti interconnectar el territori”, ha dit Simon.

La jornada “L’aigua element transformador” ha començat amb les paraules de benvinguda a càrrec del president de la Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell, Ramon Carné, i de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona.

La primera de les conferències ha estat a càrrec del director de la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs i doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Maria Solé i Sabaté. La segona, l’ha fet el professor de la Universitat de Lleida, Ignasi Aldomà, sota el títol “Horitzons de la Gestió Hidràulica a la Catalunya interior”.

El programa ha continuat amb la celebració d’una taula rodona on han participat Ramon Térmens, president de Taurus Group, Josep M. Escrivà, pagès i impulsor de Compromís per Lleida; el director del Programa Ús Eficient de l’Aigua de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, Joan Girona, i el catedràtic d’Enginyeria hidràulica, Josep Dolz. La taula rodona ha estat moderada pel director executiu del diari SEGRE, Juan Cal.

Mollerussa, 22 de juny de 2012
 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat