Reñe constitueix el comitè de seguiment del camp experimental d’ametlla que estudia la relació entre dotació de reg i producció

Comitè_ametllers_1_WEB

Comitè_ametllers_2_WEB

Comitè_ametllers_3_WEB

Els primers resultats d’aquesta plataforma situada a una finca de Maials, propietat de la Diputació, demostren que una bona gestió de la dotació d’aigua és crucial per obtenir la màxima productivitat de l’ametller

L’objectiu és posar aquests resultats al servei de pagesos, cooperatives i empreses agràries perquè puguin aplicar i adaptar aquesta informació a les seves zones de cultiu

La Diputació de Lleida ha constituït aquest dijous un comitè de seguiment per facilitar als agricultors i productors els resultats obtinguts al camp experimental de Maials, on s’estudia la resposta de l’ametller a diferents dotacions de reg.
Han assistit a la reunió representants de les comunitats de regants Segrià Sud; Garrigues Sud; Segarra-Garrigues; Canal d’Urgell, Pinyana i Aragó i Catalunya, els sindicats JARC, ASAJA i UP i les empreses agroalimentàries orientades al conreu de l’ametller Ocean Almond, Borges, Agro Water Almond, Ametlles Vicens i Torrons Vicens.
Tots ells han assistit aquest dijous a la primera reunió de constitució, en el transcurs de la qual han conegut els primers resultats del camp experimental i han fet les seves aportacions.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha explicat que l’ametlla és un dels cultius que més s’ha implantant els darrers anys a la demarcació de Lleida amb els nous regadius. “Des de la Diputació, juntament amb l’IRTA, vam posar en marxa fa dos anys la plataforma experimental en una finca de 10 hectàrees a Maials per posar els resultats de l’estudi al servei dels agricultors”, ha indicat Reñé.

Les primeres dades les ha donat a conèixer l’enginyer Agrònom i investigador de l’IRTA, Joan Girona, qui ha explicat que en aquests dos anys els ametllers mostren un creixement extraordinari, ja que presenten volums de copes molt superiors al que s’esperaria d’ametllers en condicions normals de regadiu. També han detectat que petites disminucions d’aigua tenen efectes econòmics molt grans en la producció de l’ametlla, reduint a la meitat els ingressos.

L’ametller és un arbre que respon molt bé al regadiu i la seva producció està relacionada amb el volum de copa que s’aconsegueix. “Per aconseguir un gran volum de copa el que hem de fer és gestionar molt bé de l’aigua”, ha remarcat Girona.

Amb aquest estudi és pretén aconseguir la informació necessària i traslladar-la als agricultors i empreses agroalimentàries perquè puguin obtenir la màxima productivitat a les diferents zones de cultiu, tenint en compte que cadascuna té unes dotacions hídriques i unes condicions específiques. A més, les dades seran significatives més enllà de Catalunya, ja que són aplicables a tota la zona geogràfica amb clima mediterrani.

Reñé ha anunciat que a partir de la tardor es convocarà una trobada oberta a totes les persones interessades, on s’explicarà àmpliament dels resultats perquè pagesos, cooperatives i empreses agràries puguin aplicar i adaptar aquesta informació segons la dotació d’aigua de la que disposi.

El projecte, que suposa una aportació de gairebé un milió d’euros per part de la Diputació de Lleida en 10 anys, pren com a referència els camps d’assaig de la Vall de Sant Joaquim, a Califòrnia, on les plantacions d’aquest fruit sec són de vital importància per al sector primari i agroindustrial.
Lleida, 22 de juny de 2017

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat