El president de la Diputació qualifica de “pervers” el fet que dels 336 milions de la subvenció global, només 16’3 milions es destinin a Catalunya. Les línies d’ajut van adreçades a municipis o agrupacions de municipis amb una població inferior a 20.000 habitants.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha anunciat als Consells Comarcals el cofinançament del 25 per cent en els projectes municipals de reducció de CO2 que es presentin dins la nova línia d’ajuts europeus FEDER de creixement sostenible 2014-2020.
La dotació del programa és de 336 milions d’euros i la distribució territorial que fa el Govern de l’Estat és de 16,3 milions d’euros per a Catalunya, un repartiment que Joan Reñé ha titllat de “pervers, com desgraciadament i tant sovint acostuma a passar”, ja que hi ha “un desproporció que venim patint des de Catalunya com en tants d’altres casos”.
L’anunci de Joan Reñé s’ha produït aquest matí amb motiu de la reunió que ha mantingut amb els presidents i gerents del consells comarcals i del Conselh Generau d’Aran per informar-los d’aquesta nova línia d’ajuts europeus.
El president ha explicat que l’objectiu de la trobada era veure “a nivell de territori quines eren les possibilitats d’accedir a aquests ajuts”. Joan Reñé ha puntualitzat que “en totes aquelles propostes que siguin avaluades i ateses, i que vindran cofinançades amb un 50 per cent per fons comunitaris, la Diputació hi aportarà un 25 per cent”. D’aquesta manera, segons Reñé, “un cop més s’evidencia el compromís de donar suport als ajuntaments”.
Cal recordar que el Consell de Ministres va aprovar el passat mes de juny un Reial Decret que regularà la concessió directa de subvencions a projectes singulars d’entitats locals que afavoreixin el pas a una economia baixa en carboni en el marc del Programa Operatiu FEDER de creixement sostenible 2014-2020.
Aquestes subvencions, per l’esmentat import total de 336 milions d’euros, es concediran per l’Institut IDAE en el marc del Programa FEDER. Podran ser beneficiaris de les ajudes els municipis o agrupacions de municipis que tinguin una població inferior a 20.000 habitants, és a dir, “la pràctica totalitat dels de Lleida, com ha recordat Reñé.
Per obtenir l’ajuda, els municipis hauran de reduir les emissions de diòxid de carboni mitjançant l’execució de projectes singulars d’estalvi i eficiència energètica (en edificació i en infraestructures i serveis públics), mobilitat urbana sostenible (transport urbà net, transport col·lectiu, connexió urbana-rural, millores de xarxa viària, transport ciclista i desenvolupament de sistemes de subministrament d’energies netes) i ús d’energies renovables (per a producció d’electricitat i usos tèrmics en edificació i en infraestructures públiques).
Els ajuts contribuiran activament a la sostenibilitat ambiental mitjançant la reducció del nivell d’emissions de CO2, així com a la cohesió social i millora de la qualitat de vida dels ciutadans en els edificis i espais urbans. Els ajuts es poden sol·licitar des del passat mes de juliol.
Lleida, 15 de setembre de 2017
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat