Reñé anuncia la creació d’un grup de treball per defensar la representativitat de Lleida davant la nova llei electoral

ORIple_diputacio_marc_2014_001_editora_2_6276_0_1

ORIple_diputacio_marc_2014_002_editora_2_6276_1

Reñé: “No entendria que s’atenguessin únicament criteris de població, ja que penso que no ens podem quedar per sota dels quinze diputats lleidatans actuals”

El ple del mes de març aprova el Pla de Subvencions i el conveni 2014 amb els consells comarcals que suposarà 43,7 milions d’euros ens locals i entitats

Els pagaments, al dia. La Diputació modifica les bases d’execució del pressupost per pagar les factures per sota dels 60 dies de màxim que estableix la llei

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, liderarà la creació d’un grup de treball i de cohesió format per representants de tots els àmbits de la societat lleidatana per defensar el manteniment dels 15 diputats que la província té al Parlament de Catalunya davant la nova llei electoral.

Així ho ha anunciat aquest dimecres en el transcurs del ple. En declaracions als mitjans de comunicació, Reñé ha explicat que la discussió de la llei electoral s’ha d’agafar com “una oportunitat per garantir una representació territorial més justa, si és possible”.

En aquest sentit, el president de la Diputació de Lleida ha plantejat com una bona opció per la representativitat del territori l’elecció d’un diputat per cadascuna de les comarques lleidatanes més la suma dels representants que siguin necessaris en base a la ponderació per població. “No entendria que s’atenguessin únicament criteris de població, ja que penso que no ens podem quedar per sota dels quinze diputats lleidatans actuals”, ha puntualitzat.

Reñé ha fet una crida a la societat en general perquè “des del seu propi àmbit d’influència siguin proactius i plantegin un augment dels 15 diputats lleidatans”, tal i com també farà la institució lleidatana.

En declaracions als mitjans de comunicació, Reñé també s’ha manifestat contundent davant l’anul·lació per part del Tribunal Constitucional (TC) de la declaració de sobirania aprovada pel Parlament. El president de la Diputació de Lleida ha expressat el seu rebuig a aquesta decisió i ha recordat que “l’Estat espanyol va utilitzar l’article 150.2 per fer referèndums a Andalusia fa uns anys per la mateixa via”. En aquest sentit, ha lamentat “aquest biaix polític que ha posat en tensió la possibilitat que el poble pugui parlar i quan un poble, per dignitat col·lectiva, no pot expressar el que pensa alguna cosa no funciona en democràcia”.

Compromís social i municipal amb 40,9M€

El compromís municipal i social de la Diputació presidida pel convergent Joan Reñé també s’ha posat de nou de manifest en el Ple celebrat aquest dimecres, que ha aprovat el Pla de subvencions i els convenis que permetran destinar més de 43,7 milions d’euros a ajuntaments, consells comarcals i entitats diverses.

D’aquest total, 40,9 milions d’euros corresponen al Pla de subvencions i es distribueixen de la següent manera: 31,7 milions d’euros (3,7 més que al 2013) per a entitats locals en forma d’ajuts d’urgència, plans d’aigua i plans específics amb la clara voluntat de “donar suport i tutelar els ajuntaments amb la concessió de recursos que els permetin portar a terme la seva gestió diària”, ha indicat Reñé.

Una altra part, 5,1 milions d’euros, es destinen a recursos sociosanitaris territorials i assignacions a universitats i l’Aeroport de Lleida-Alguaire. Finalment, 4,1 milions d’euros més es destinen a entitats privades i sense afany de lucre que treballen amb col·lectius de risc social amb l’objectiu “que no se superi la línia vermella de l’estat del benestar dels ciutadans”

Els 2,8 milions d’euros restants són els convenis de col·laboració que la Diputació de Lleida manté amb el consells comarcals en matèria de cooperació i assistència municipal.

Pagament de factures per sota dels 60 dies

La institució també ha donat llum verda a la modificació dels procediments per pagar amb major celeritat els proveïdors. L’objectiu és estar encara més per sota dels 60 dies que estableix la llei.

El president de la Diputació de Lleida ha explicat que s’han introduït una sèrie de modificacions en la gestió administrativa de la institució per tal d’agilitzar el procés de signatura del responsable que autoritza el pagament, la qual cosa farà possible una reducció dels dies màxims de pagament.

En matèria econòmica, el ple també ha aprovat 20 noves peticions d’ajuntaments que deleguen en la Diputació la gestió de la recaptació dels impostos municipals.

Es tracta dels ajuntaments de Tremp, Cervera, Artesa de Lleida, Alguaire, Baronia de Rialb, Bellver de Cerdanya, La Fuliola, EMD de Gerb, Preixana, Soleràs, Sunyer, Torrefarrera, Les Valls d’Aguilar, Vilagrassa, Montoliu de Lleida, Barbens, Cubells, Guixers, Térmens, Torregrossa i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà a l’OAGRTL.

Igualment, ha aprovat la posada en reg de finca propietat de la corporació a Maials perquè es pugui dur a terme un camp d’assaig en producció tòfona i d’ametlles amb control de les dotacions d’aigua.

En carreteres, ha prosperat el projecte de la variant de la Pobla de Cérvoles a la carretera L-7013. Aquesta actuació té un pressupost superior al milió d’euros, incloent-hi els costos de les expropiacions.

Finalment, durant el ple d’aquest mes de març s’ha aprovat la incorporació de la Diputació de Lleida, com a Patró de la Fundació Privada AREMI (Associació per a la Rehabilitació del Minusvàlid) i l’aprovació dels estatuts que regeixen aquests ens associatiu.

A l’inici de la sessió, el ple de la Diputació de Lleida ha tingut un record pel recentment desaparegut Adolfo Suárez.

Lleida, 26 de març de 2014

Per a més informació: 
Telèfons de contacte: 973.70.41.25
Cap de l’Àrea de Comunicació, Maricel Pujol
premsa@diputaciolleida.cat

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat