Reñé anuncia la creació de rutes turístiques vinculades a la figura de Gaspar de Portolà per incrementar la internacionalització de l’oferta turística de Lleida

fitur_2017

El president de la Diputació, Joan Reñé, ha donat a conèixer aquest nou projecte turístic de la demarcació de Lleida a Fitur 2017, que se celebra fins diumenge a Madrid, en el marc del tercer centenari del naixement del famós explorador i governador de Califòrnia, fill de la Noguera

La Ruta El Cinquè Llac rep el premi de Fitur al millor producte de turisme actiu en l’apartat de Natura
Les comaques de Lleida tanquen l’any 2016 amb un 8 % més de turistes i pernoctacions i amb el millor registre dels darrers 7 anys

Les noves propostes turístiques de les comarques de Lleida tenen un lloc destacat en l’oferta turística de Catalunya a la 37a edició de la Fira Internacional de Turisme-Fitur 2017, que s’ha inaugurat avui a Madrid i romandrà oberta al públic fins diumenge, 22 de gener. La Diputació de Lleida, per mitjà del Patronat de Turisme, participa a Fitur dins l’estand de Catalunya de l’Agència Catalana de Turisme amb les marques “Pirineus” i “Terres de Lleida” per tal de donar a conèixer tota l’oferta de turisme que proposa la demarcació de Lleida (neu, turisme actiu i esports d’aventura, natura, productes culturals i gastronòmics, etc.), a més de la seva capacitat internacionalitzadora. L’oferta relacionada amb el turisme sostenible també hi té un paper destacat amb motiu que l’Assemblea General de les Nacions Unides ha aprovat la designació de l’any 2017 com a Any Internacional de Turisme Sostenible per al desenvolupament. D’altra banda, la Ruta El Cinquè Llac ha estat avui guardonada com a millor producte actiu de Natura a Fitur.
La Diputació de Lleida, per mitjà de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i del Patronat de Turisme, està treballant en la creació d’un seguit de rutes turístiques a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida vinculades amb la figura històrica del lleidatà Gaspar de Portolà, fill d’Os de Balaguer, a la Noguera, i que va ser el primer governador de Califòrnia (del 1767 al 1770), explorador i fundador de San Diego i Monterrey, a Califòrnia, segons ha explicat avui el president de la Diputació, Joan Reñé, a Fitur.
“La Diputació de Lleida continua treballant en iniciatives destinades a la internacionalització de les comarques lleidatanes. D’una banda, amb la senyalització de les cinc rutes d’evasió dels jueus de l’Holocaust pel Pirineu de Lleida i que formen part del projecte ‘Perseguits i salvats’ i ara per mitjà de l’empremta de Lleida en terres americanes, aprofitant aquesta figura històrica, molt reconeguda als Estats Units, en el marc del tercer centenari del seu naixement”, segons ha explicat el president de la Diputació, Joan Reñé.

Gaspar de Portolà, nascut a Os de Balaguer i fill d’una família noble de la ciutat de Balaguer, amb possessions senyorials a Àger (la Noguera), i Castellnou de Montsec (el Pallars Jussà). També va estar vinculat amb la Val d’Aran, on la seva família va viure al que és ara el Parador d’Arties, i amb la ciutat de Lleida, on va construir un hospici d’orfes amb el seus béns a l’edifici que actualment és el Palau de la Diputació de Lleida.

El president de la Diputació, Joan Reñé, ha explicat que una vegada totes les noves rutes estiguin totalment estructurades, s’afegiran a la resta de productes turístics que promociona el Patronat de Turisme del conjunt de la demarcació i ajudaran a la internacionalització de la nostra oferta turística.

Promoció de les distincions mundials
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i els diferentes consells comarcals promocionen a Fitur tota l’oferta de turisme que proposa la demarcació de Lleida, entre la que destaca el patrimoni cultural i natural que ha estat reconegut per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat i s’ha convertit en un atractiu turístic de primer ordre. El desembre del 2015 la UNESCO va atorgar a les falles i les festes del foc la distinció de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Aquesta declaració ha atorgat a la Vall de Boí l’honor de tenir dos reconeixements de la UNESCO, atès que el 30 de novembre de 2000 es va declarar el seu conjunt romànic –format per vuit esglésies i una ermita– Patrimoni Mundial. D’altra banda, el conjunt d’art rupestre del final de la prehistòria a l’arc mediterrani de la península Ibèrica va ser declarat Patrimoni Mundial el 1998 per la UNESCO. El conjunt engloba 16 vestigis arqueològics que estan situats a les comarques de Lleida. Sobresurten la cova dels Vilasos a Os de Balaguer, la Cova del Tabac a Camarasa i les pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul.
També es promociona l’astroturisme, una de les principals bases econòmiques de la zona del Montsec, i més després que fos certificada com a Destinació Turística i Reserva Starlight, una distinció que atorga la Fundació Starlight, vinculada a la UNESCO. També la Val d’Aran ha obtingut el reconeixement mundial en convertir-se en la primera destinació de muntanya del món que té la certificació Biosphere Destination atorgada per l’Institut de Turisme Responsable.

A més de tots aquests reconeixements obtinguts fins ara, la Conca de Tremp-Montsec aspira aquest any 2017 a ser reconeguda com a Geoparc Mundial de la UNESCO, atès que és un territori excepcional per a l’observació, l’aprenentatge i el gaudi de les ciències de la terra gràcies a l’alt valor del seu patrimoni geològic, paleontològic, miner, arqueològic i astronòmic, que el converteixen en un atractiu turístic. D’altra banda, el Consell de Patrimoni Històric va decidir incloure la candidatura del Turó de la Seu Vella a la llista indicativa de l’Estat que es presentarà a la UNESCO perquè el conjunt monumental pugui optar a ser declarat Patrimoni Mundial.

Lleida, destinació de turisme sostenible
L’Assemblea General de les Nacions Unides ha aprovat la designació de l’any 2017 com a Any Internacional de Turisme Sostenible per al desenvolupament. La demarcació de Lleida afronta aquesta commemoració des d’una situació privilegiada pel que fa a l’àmbit de la sostenibilitat i tots els principals productes turístics vinculats amb la sostenibilitat són presents en aquesta edició de Fitur 2017. La Val d’Aran, amb el distintiu de Destinació de la Biosfera; el reconeixement del Montsec com a Reserva Starlight; la candidatura de la Conca de Tremp-Montsec per convertir-se en Geoparc Mundial, i els diversos espais naturals protegits repartits per tot el territori, fan de la demarcació de Lleida una de les destinacions privilegiades del turisme sostenible amb l’únic Parc Nacional de Catalunya, 2 parcs naturals i 21 espais naturals. El Pallars Sobirà és la comarca de Catalunya que més superfície protegida té amb el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc de l’Alt Pirineu i Aran, amb un gran nombre d’hectàrees d’aquests dos espais naturals a la seva demarcació.

El Cinquè Llac, premiat a Fitur
Fitur i la revista Aire Libre han concedit el premi al millor producte de turisme actiu en l’apartat de Natura a la Ruta El Cinquè Llac, l’itinerari circular de senderisme en 5 etapes pel Pirineu de Lleida, entre el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, amb sortida i arribada a la Pobla de Segur. La ruta ha estat premiada en el marc del XXII Concurs del millor producte de turisme actiu que convoca anualment el saló Fitur, amb la col·laboració de la prestigiosa revista de natura Aire Libre, amb l’objectiu de potenciar el desenvolupament i la comercialització de la indústria turística i projectar aquells productes turístics de major qualitat.

El diploma acreditatiu ha estat lliurat aquest migdia per la directora de la revista Aire Libre Paloma Fernández en un acte que ha tingut lloc a l’estand de Catalunya i que ha tingut la participació del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. També hi han assistit els presidents dels consells comarcals del Pallars Jussà i de l’Alta Ribagorça i diferents empresaris de la zona. El guardó l’ha recollit Núria Martí, de l’agència receptiva Pirineu Emoció, Núria Martí

Ruta El Cinquè Llac ja ha rebut altres distincions, i combina d’una banda un paisatge meravellós i un entorn encara desconegut amb uns allotjaments amb encant i una gastronomia de muntanya variada i de qualitat. Tot plegat constitueix una ruta molt especial i molt ben valorada per tots els qui l’han practicada.
Amb motiu d’aquest guardó la revista Aire Libre publicarà un reportatge sobre la Ruta El Cinquè Llac.

El turisme de Lleida tanca el 2016 amb el millor registre dels darrers 7 anys

El sector turístic de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida ha tancat l’any 2016 amb el millor resultat dels darrers 7 anys, tant en el nombre de visitants com de pernoctacions als establiments de turisme reglat (hotels, cases de turisme rural, càmpings i apartaments turístics), segons l’enquesta d’ocupació turística de l’INE. Aquestes dades d’ocupació situen el balanç del 2016 com el millor des de l’any 2009 fins ara. Les xifres són provisionals pel fet que l’INE encara no ha publicat els nombres dels visitants i de les pernoctacions del mes de desembre de turisme rural, càmpings i apartaments turístics, tot i que no es preveu que puguin modificar gaire els percentatges anuals.

Les dades provisionals situen el nombre de turistes allotjats en establiments de turisme reglat de la demarcació de Lleida durant l’any 2016 al voltant d’1.100.000 visitants i les pernoctacions per sobre de 2.725.000. Aquestes xifres provisionals situarien l’increment produït l’any 2016 amb relació a l’any anterior per sobre del 8 % en el nombre de visitants i un augment del 7,40 % en el de pernoctacions, quan es van registrar 1.031.547 visitants i es van fer 2.514.165 pernoctacions l’any 2015.

El turisme estranger, per la seva banda, ha mantingut un any més el seu creixement fins a situar-se en el millor registre des que el Patronat de Turisme fa un seguiment de les dades d’ocupació. En concret, el turisme internacional ha tornat a experimentar un nou creixement enguany amb relació a l’any 2015 d’un 13 % en el nombre de visitants i un 8,45 % en el nombre de pernoctacions, de tal manera que el resultat de l’any 2016 pel que fa al turisme estranger és el millor de tots els temps a la demarcació de Lleida. Les comarques de Ponent van rebre l’any 2016 uns 171.000 turistes estrangers, els quals van efectuar unes 426.000 pernoctacions i van representar el 15,6 % del volum total de visitants i pernoctacions que es van dur a terme a la demarcació lleidatana. L’any 2015 la xifra de turistes estrangers es va situar en 158.323 i les pernoctacions que van fer van ser 374.783.

Madrid, 18 de gener de 2017

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat