Reñé afirma que Sant Jordi és també una manera de manifestar la voluntat de sobirania del poble català

ORIjoan_rene_recepcio_sant_jordi_004vr_editora_2_6316_0_1

ORIjoan_rene_recepcio_sant_jordi_005_vr_editora_2_6316_1

ORIjoan_rene_recepcio_sant_jordi_001vr_editora_2_6316_2

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, destaca que amb l’edició del llibre ‘Les terres de Lleida des de l’aire’ la Diputació expressa “l’orgull pel nostre territori”

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, juntament amb la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Rosa Pujol, i el director de l’IEI, Josep M. Solé i Sabaté, ha presidit la tradicional recepció institucional que organitza l’IEI amb motiu de la celebració de la diada de Sant Jordi.

En la seva intervenció, Reñé ha indicat que Sant Jordi és també una celebració per expressar i mostrar la voluntat del poble català de ser sobirà. “Aquesta diada és un dels elements que ens referencien com a poble i que millor mostren el caràcter cívic, cultural i de convivència dels catalans”, ha dit Reñé.

Durant la tradicional recepció a l’IEI s’ha presentat el llibre gràfic Les terres de Lleida des de l’aire, que ha editat la Diputació de Lleida, en col·laboració amb Pagès Editors i amb fotografies de Toni Prim i textos de Jaume Adam, Ignasi Aldomà, Marta Alòs, Joan Bellmunt, Francesc Canosa, Isidre Domenjó, Manel Figuera, Núria Garcia, Jordi Mir, Francesc Pascual, Eloi Planes, Jusèp Loís Sans i Josep Vallverdú. Es tracta de tretze reconeguts escriptors, un per comarca, que expliquen i interpreten tant aquestes imatges com la pròpia idiosincràsia de cada comarca.

Durant la seva intervenció, Reñé ha indicat que es tracta “d’una obra de gran format, la qual, de ben segur, esdevindrà de referència per conèixer i admirar,
encara més, aquesta terra” i alhora “és un homenatge de la Diputació al territori, als seus pobles i comarques, a partir amb d’un treball fotogràfic del Toni Prim i l’aportació literària dels escriptors”.

“Es tracta d’una obra majestuosa, mitjançant la qual la Diputació expressa el l’orgull pel nostre territori”, ha afegit el president de la Diputació de Lleida.

En la seva intervenció, el president de la Diputació de Lleida ha aprofitat per felicitar de nou l’editor Lluís Pagès per la distinció amb la Creu de Sant Jordi i ha indicat que les activitats de l’IEI a l’entorn d’aquesta diada cultural volen ser un “acte de reconeixement a la nostra literatura i a la producció pròpia de literatura catalana que es fa des de les terres de Lleida”. En aquest sentit, ha destacat la “prolífica producció literària de les editorials lleidatanes”, que ronda el centenar d’obres, la qual cosa suposa “una aposta valenta i decidida per la cultura i, també, per l’economia del territori”.

Les novetats editorials de l’IEI d’aquest any es completen amb l’edició de diverses obres de revisió històrica i participació solidària, com ara La guerra de Successió i les Terres de Ponent, d’Adrià Cases; Era guerra de succession e era Val d’Aran, de Joan Carles Riera Socasau, Patrici Pojada i Francesc Xavier Hernández Cardona; Lleida, ferida de guerra l’any 1938, de Joan Sagués San José; Un país de postal. Les Valls d’Àneu 1900-1960, de Feliu Izard i Ferran Rella; o El senyal blau, de Toñi Castillo (text) i Antonio Sierra (il·lustracions).

Reñé ha recordat que la promoció del llibre començà amb l’Exposició Interna. de Barcelona del 1929; i la popularització de les roses, una mica abans, a partir del 1914 i gràcies a l’impuls de la Mancomunitat.

“Ara que celebrem el centenari del naixement de la Mancomunitat de Catalunya, aquesta coincidència és un motiu de més celebració i d’homenatge
a una institució, la Mancomunitat, que basà la seva feina creadora en la imaginació, l’esforç personal i col·lectiu, i la cultura”, ha dit Reñé.

Un cop finalitzats els parlaments, Reñé ha repartit roses als assistents que s’han apropat al Pati de l’IEI, entre els quals també hi havia nombrosos escriptors i representants polítics de Lleida.

Posteriorment, s’ha incorporat al tradicional Vermut literari organitzat per la llibreria Punt de Llibre a la parada que munta a la Rambla Aragó amb motiu de la celebració de Sant Jordi.

Lleida, 23 d’abril de 2014

Per a més informació: 
Telèfons de contacte: 973.70.41.25
Cap de l’Àrea de Comunicació, Maricel Pujol
premsa@diputaciolleida.cat

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat