Reñé afirma que el turisme actiu i els esports d’aventura són un sector estratègic i un motor important de l’activitat turística de les comarques lleidatanes

ORIpresentacio_temporada_esports_daventura_06_editora_2_5206_1_1

ORIpresentacio_temporada_esports_daventura_05_editora_2_5206_2

Un estudi mostra que la demarcació de Lleida lidera l’oferta del turisme actiu i els esports d’aventura al conjunt de l’Estat espanyol amb 171 empreses que actualment operen al territori amb una oferta d’una cinquantena d’activitats

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha destacat que pel conjunt de les comarques de Lleida i principalment per les del Pirineu, el turisme actiu i els esports d’aventura es mantenen com un sector estratègic i un motor important de l’activitat turística de les comarques de Lleida, una activitat que contribueix a la diversificació i la desestacionalització del sector i un dels principals factors d’identitat de la demarcació en l’àmbit turístic.

Reñé ha fet aquestes declaracions en la presentació de la nova temporada de turisme actiu i esports d’aventura de les comarques de Lleida, que ha coincidit amb l’inici del període de vacances de Setmana Santa.

L’acte, que ha tingut lloc al costat del càmping municipal de Llavorsí (el Pallars Sobirà), ha estat organitzat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida conjuntament amb l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, l’Ajuntament de Llavorsí i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, i ha comptat amb la col·laboració de diverses empreses lleidatanes del sector.

En la presentació també han participat el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibis; el president de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet; el vicepresident del Patronat de Turisme de la Diputació, i alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, i el director del Patronat de Turisme, Jordi Blanch.

El president de la Diputació de Lleida ha afirmat que les comarques lleidatanes “lideren l’oferta del turisme actiu i els esports d’aventura al conjunt de l’Estat espanyol amb 171 empreses que actualment operen a tota la demarcació amb una oferta d’una cinquantena d’activitats de terra, aire i aigua que es poden practicar al llarg de tot el territori, des del Pirineu a la plana”. També ha destacat que l’impacte econòmic del sector ha estat de 62 milions d’euros, la qual cosa suposa una important repercussió per les comarques lleidatanes.

Reñé ha indicat que amb aquesta presentació el Patronat de Turisme vol “refermar el suport a un sector que considerem estratègic pel turisme de Lleida”, com també ho es l’esquí per la temporada d’hivern i que aquests dies arriba a la recta final d’aquesta temporada amb les vacances de Setmana Santa.

Un altre dels factors que indiquen el dinamisme del sector és la renovació contínua de l’oferta, amb noves propostes i activitats de tot tipus. Entre elles aquesta temporada destaquen l’obertura del “Tòtem Parc”, situat a Arfa (l’Alt Urgell), el primer parc d’esports d’aventura de Catalunya amb activitats adaptades per a discapacitats; la celebració dels Sky Games 2012 Ribagorça Romànica; la nova oferta d’activitats nàutiques que s’encetarà aquest estiu a l’embassament de Rialb, o la posada en marxa el 21 d’abril del Canal d’Aigües Braves de Ponts (la Noguera).

Destaquen també les proves de piragüisme d’àmbit estatal i internacional que es faran al Pirineu lleidatà, com també la commemoració del 20è aniversari de la celebració de competicions olímpiques de piragüisme en aigües braves al Canal Olímpic del Segre, a la Seu d’Urgell.

Durant la presentació, el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibis, ha indicat que el sector del turisme actiu i els esports d’aventura permeten consolidar els llocs de treball durant tot l’any i no només durant la temporada d’hivern.

Per la seva part, el president de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet, ha explicat que les darreres precipitacions d’aigua i de neu han permès salvar la temporada i que en aquests temps de dificultats econòmiques les empreses del sector hauran d’optimitzar recursos.

Les empreses de turisme actiu i esports d’aventura augmenten un 18%

El director del Patronat de Turisme, Jordi Blanch, ha avançat algunes de les conclusions de l’estudi encarregat pel Patronat de Turisme per conèixer l’oferta i l’estructura del turisme actiu i els esports d’aventura. Blanch ha indicat que el Pirineu lleidatà disposa d’un fet diferencial molt important com és el riu Noguera Pallaresa, la qual cosa permet la desestacionalització del turisme.

Aquest estudi mostra que el nombre d’empreses de turisme actiu i esports d’aventura ha crescut lleugerament tot i el context econòmic general desfavorable, amb un increment del 18% respecte al 2008, passant de les 144 a les 171 actuals.

El volum de negoci assolit l’any 2011 ha estat de 20,6 milions d’euros, considerant només els serveis oferts per les empreses del sector. No obstant això, l’impacte econòmic del sector ha estat de 62 milions d’euros.

Segons les dades preliminars de l’esmentat estudi del Patronat de Turisme, tot i l’increment d’empreses, l’activitat del sector s’ha reduït entre el 2008 i el 2011 en un 14%, com a conseqüència de la recessió econòmica global.

El turisme actiu i els esports d’aventura ocupen actualment 2.200 persones, de les quals unes 700 treballen a temps complert, unes 625 a temps parcial i unes 875 són personal autònom o freelance. En l’àmbit dels recursos humans s’observa com la subcontractació entre empreses està esdevenint un model de gestió significatiu en el sector.

El conjunt de les empreses gestionen uns 600.000 serveis de turisme actiu (un 4% menys respecte a l’any 2008). Les activitats d’aigua són encara les més demandades (374.500 serveis), seguides de les de terra (216.000 serveis) i les d’aire (9.500 serveis). Les comarques de muntanya se situen al capdavant de la pràctica d’aquestes activitats, tot i que cal consignar una tendència a l’increment dels serveis vinculats als esports d’aire (un 22% respecte a l’any 2008), com també l’existència d’un turisme actiu cada cop més consolidat a la plana.

Els esports d’aigua continuen essent els més sol·licitats: el ràfting encara és l’activitat estrella, seguida pel descens de barrancs, l’hidrospeed i el caiac. Pel que fa als esports de terra, hi ha una lleugera davallada de la BTT i un increment significatiu de l’hípica (rutes a cavall), sense oblidar el trekking i les rutes amb 4×4. Pel que fa als esports d’aire, el parapent continua al capdavant.

Llavorsí, 30 de març de 2012

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat