Rehabilitació dels porxos de la Plaça Major d’Artesa de Segre

Porxos_Artesa_Segre_002_SLI

Rehabilitació dels porxos de la Plaça Major d’Artesa de Segre

Porxos_Artesa_Segre_001_SLI

Rehabilitació dels porxos de la Plaça Major d’Artesa de Segre

Amb una inversió de 27.000 euros per millorar el casc antic i recuperar la imatge uniforme dels porxos d’aquest municipi

La Diputació de Lleida, a través de la línia de restauració de patrimoni arquitectònic de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) ha subvencionat la rehabilitació dels porxos de la Plaça Major d’Artesa de Segre.

Es tracta d’una intervenció global de prop de 27.000€, inclosa en el Pla de Barris i que pretén la millora del casc antic del municipi, recuperant una imatge uniforme dels porxos.

Les zones porxades, molt tradicionals en tota la geografia lleidatana i especialment a municipis petits, són pòrtics adossats a la façana d’un edifici i limitats amb columnes o pilars de sosteniment.

En el cas d’Artesa de Segre, es tracta d’una plaça porxada dins la trama medieval del municipi, que cobreix tota una façana de la plaça, formada per un seguit d’arcades de diversos estils i les alçades diferents i arcs de mig punt i rebaixats.

Tradicionalment, les zones porxades dels pobles servien per a la celebració dels mercats, la qual cosa permetia que, en cas que la meteorologia fos plujosa o molt calorosa, els comerciants poguessin fer la seva feina. Els mercats eren un dels esdeveniments socials més importants dels municipis perquè, a part de rebre comerciants d’arreu, també promocionaven els productes locals. En l’actualitat, moltes viles mantenen encara mercats setmanals a l’ús dels que se celebraven segles enrere.

Els porxos de la plaça són una obra inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, depenent.

Aquestes actuacions permeten mantenir l’aposta de suport als municipis que, des de l’IEI, s’està duent a terme en els darrers anys, i que té com a objectiu preservar aquell conjunt d’obres arquitectòniques que, per les seves característiques (històriques, artístiques, urbanístiques o etnològiques), mereixen ésser protegides, estudiades, gaudides i conservades per a les generacions futures.

Lleida, 3 de febrer de 2016

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat