Redescobrint l’església de Sant Llorenç de Lleida

Il·luminacio_Sant_Llorenç_SLI

Església de Sant Llorenç

La Diputació de Lleida aporta 30.000€ per a la il·luminació

La Diputació de Lleida ha contribuït en la remodelació de la il·luminació de l’església gòtica de Sant Llorenç aportant 30.000€. Aquesta acció s’emmarca en la voluntat de la institució de col·laborar activament en el manteniment i condicionament del patrimoni monumental del territori lleidatà, amb l’objectiu de posar-lo en valor, dignificar-lo i d’apropar-lo al conjunt de la ciutadania.

La parròquia de Sant Llorenç ha pogut implementar la reforma de la il·luminació del temple, subvencionada per la Fundació Endesa, amb el finançament de la Diputació de Lleida de gran part de l’obra civil. Un intervenció que, mitjançant la tècnica LED i la incorporació de bàculs de so, pretén corregir la deficiència lumínica del temple, fer compatible l’ús litúrgic i posar en valor els elements artístics singulars que caracteritzen i defineixen l’edifici. En aquesta adequació també hi han participat altres institucions com l’Ajuntament de Lleida.

Segons explica la directora de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Montse Macià, Sant Llorenç és, des del punt de vista patrimonial, el monument medieval més rellevant de la ciutat de Lleida després de la Seu Vella (declarat Monument Històric el 3 de juny de 1931 i protegit com a Bé Cultural d’Interès Nacional).
A banda de ser l’únic edifici medieval que continua acomplint la funció per a la qual va ser creat (ser la parròquia del barri de Sant Llorenç), s’ha utilitzat dues vegades com a catedral: al segle XVIII, quan la Seu vella va ser convertida en caserna militar, i des del 1936 fins al 1952, arran l’incendi de la Catedral Nova en el marc de la Guerra Civil.

Així mateix, la conjunció i integració dels diferents llenguatges arquitectònics del temple (una nau romànica del segle XII, ampliada a banda i banda per naus gòtiques del segle XIV) esdevenen una de les fortaleses en què es basen els seus valors artístics; que són àmpliament incrementats amb el conjunt de béns mobles d’altíssima qualitat i d’especial significació per a la història de l’art de les Terres de Lleida: el repertori de retaules de pedra del segle XIV, concebuts i creats per a les capelles i altars de Sant Llorenç, i el conjunt d’escultures i pintures que, procedents d’altres esglésies de la diòcesi i pertanyents al fons del Museu de Lleida: diocesà i comarcal, estan en ús litúrgic des dels anys 40 del segle XX.
La institució serà present a la inauguració dels treballs, prevista per als propers dies.
Lleida, 25 de setembre de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat