El record a Pau Casals preludia el 75è aniversari de l’Institut d’Estudis Ilerdencs

Biblio IEI-8

Biblio IEI-2

Biblio IEI-17

La reobertura oficial de la Biblioteca de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) ha servit avui de punt de partida per als actes de celebració del 75è aniversari de la institució cultural de referència, una efemèride que se commemorarà durant tot un any, fins al mes de març de 2018. L’acte ha comptat amb la participació de representants de totes les institucions públiques i culturals de la ciutat, que han omplert de gom a gom la Biblioteca.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha presidit la inauguració amb Marta Casals Istomin, vicepresidenta de la Fundació Pau Casals i vídua del músic universal Pau Casals. El record al músic ha presidit tot l’acte, que ha acabat, com no podia ser d’altra manera, amb la interpretació, a càrrec de l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC), d’“El cant dels ocells”, una de les peces que va immortalitzar Pau Casals i que ha esdevingut un símbol de pau i de llibertat.

La presència de Marta Casals responia a la signatura d’un acord amb la Diputació de Lleida per impulsar el projecte ‘Pau Casals, el vincle de les comarques lleidatanes amb un català universal’. Cal precisar, en aquest sentit, que Pau Casals va tenir una relació força directa amb alguns dels grans músics que han donat les comarques lleidatanes, com ara Enric Granados, Vinyes i Emili Pujol, tal com ha recordat en el seu parlament Joan Reñé.

El president de la Diputació ha volgut destacar, també, que les biblioteques són una eina de preservació cultural i espiritual de la humanitat, un simbolisme que Pau Casals també ostenta envers la catalanitat.

Per la seva part, Marta Casals ha expressat el seu desig que els nens i nenes siguin els receptors del missatge de pau i bondat que sempre va expressar Pau Casals, a la vegada que s’ha mostrat encantada amb un acte que ha començat i ha acabat amb música. Un missatge que, per a Marta Casals, va molt més enllà de la música, ja que se sustenta en fer el bé i ajudar la gent que pateix. Reñé s’ha referit també al triple vessant de la personalitat de Pau Casals, “com a persona, com a músic i com a patriota”.

L’activitat s’ha iniciat a la Sala d’Actes de l’IEI amb l’espectacle ‘Contacontes’, dirigit a nens i nenes de l’escola Zer l’Olivera de Maials. Posteriorment, s’ha procedit a la signatura del conveni entre la Diputació i la Fundació Pau Casals. Després de l’acte protocol·lari de reobertura de la Biblioteca, s’ha fet una visita a les instal·lacions. L’acte ha acabat amb un vermut musical, a càrrec de l’Orquestra Julià Carbonell.

D’aquesta manera, la Biblioteca ha tornat a obrir les seves portes tres anys després que tanqués per tal de sotmetre l’edifici de l’antic Hospital de Santa Maria a una profunda rehabilitació estructural i funcional, i de forma especial aquest emblemàtic espai bibliogràfic que tantes generacions ha acollit des de la seva posada en funcionament.

Juntament amb els seus annexos (hemeroteca i arxiu), la Biblioteca és l’element orgànic de la institució que ha viscut tota la trajectòria de l’IEI des que es va posar en marxa l’any 1942, amb una dotació librària fundacional procedent de l’Església de la Sang.

El president Joan Reñé ha volgut destacar que, dins la tasca ingent feta per l’IEI en el món de la cultura lleidatana, la Biblioteca “és un dels elements més simbòlics d’aquesta casa, un fil conductor d’allò que fa 75 anys unes persones van pensar”. Dins aquesta Biblioteca, destaca el fons local, que ara s’ubica a la sala principal amb l’objectiu de guanyar rellevància i visibilitat.

Aquesta reobertura donarà pas, dissabte vinent, a l’acte central de celebració dels 75 anys de constitució de l’IEI, coincidint amb el fet que el 25 de març de 1942 l’aleshores president de la Diputació de Lleida, Josep Maria de Porcioles, signava l’acte de constitució d’aquesta institució cultural. En aquest acte de dissabte, s’oferirà l’espectacle teatral ‘900 cultures’, a càrrec de la companyia Efímer, que farà al·lusió als 900 mesos d’existència de l’IEI i que, amb un joc de llums, intentarà donar vida a l’emblemàtic edifici, dedicant una de les façanes a les persones que l’han fet possible i l’altra al futur de la institució.
Lleida, 23 de març de 2017

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat