El president de la Diputació de Lleida manifesta el compromís de “continuar treballant perquè el model català de recerca i d’educació superior continuï implementant les seves capacitats en recerca i docència”
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha reivindicat aquest dilluns la implantació dels estudis de Veterinària a la Universitat de Lleida (UdL) en la inauguració oficial del Curs acadèmic 2014-2015 del sistema universitari català.
L’acte, presidit pel conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, s’ha celebrat a la Seu Vella de Lleida i ha comptat amb la lliçó inaugural a càrrec de l’oceanògrafa Josefina Castellví i el lliurament de les distincions Jaume Vicens Vives a la qualitat docent universitària.
Reñé ha indicat que les comarques lleidatanes no volen renunciar a “una formació docent de qualitat lligada a una producció puntera per mantenir el lideratge de la nostra economia i dotar de noves eines el sector agroalimentari”.
A més, ha indicat que la implantació de Veterinària a la UdL està justificada perquè “les terres de Lleida aglutinen la zona de producció ramadera més important de Catalunya i de bona part del sud d’Europa” i perquè “l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la UdL, tot un referent d’èxit a nivell de l’Estat, és un dels millors exemples que les universitats petites tenen el seu lloc específic en el sistema universitari català”.
Reñé ha afegit que l’aposta de la corporació lleidatana en ensenyament superior és clara i precisa. A més dels estudis de Veterinària, la corporació lleidatana finança la construcció del Centre de Recerca Biomèdica Avançada (CREBA), el qual oferirà un important ventall de possibilitats de recerca biomèdica, aprofitant les sinèrgies entre la producció porcina intensiva del territori i el món de la investigació universitària de Lleida.
Aquesta aposta també es present en la promoció de centres d’investigació de referència que dotin de contingut i de futur els interessos del territori i en el programa de Beques Post-Mir per a realitzar projectes de recerca biomèdica amb professionals formats a les àrees clíniques de Lleida.
En la seva intervenció, el president de la Diputació de Lleida ha qualificat la universitat “com a institució imprescindible en totes les societats avançades” i ha agraït que en la conjuntura actual, “el sistema universitari català es mantingui ferm i s’esforci per oferir la qualitat i el nivell de docència exigibles”.
“Davant el moment excepcional que viu avui Catalunya, la universitat ha de contribuir al debat de les idees i ha d’aportar el millor de si mateixa, perquè una bona formació de nivell superior és una condició essencial del progrés tècnic, econòmic i social; i és, també, una eina imprescindible per aconseguir una societat més capaç, avançada i justa”, ha afirmat Reñé.
En aquest sentit, ha destacat la “insubstituïble” tasca que desenvolupa la UdL per al conjunt de les comarques lleidatanes i la col•laboració que existeix entre el centre universitari i la mateixa Diputació de Lleida, com en propostes acadèmiques com la Càtedra de Turisme, en l’aportació de recursos econòmics o en la cessió de patrimoni al complex de La Caparrella.
Després dels parlaments inicials, el conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha lliurat les distincions Jaume Vicens Vives en la modalitat individual a:
• Joan Simon Pallisé, professor de Biologia Vegetal de al Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona.
• Elena Valderrama Vallés, professora d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors en el Departament de Microelectrònica i Sistemes Elèctrics de la Universitat Autònoma de Barcelona.
• Josep M. Coll i Alemany, catedràtic de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull.
• Joseph Hopkins, professor i director del Programa de Llengües de la Universitat Oberta de Catalunya.
I en la modalitat col·lectiva:
• Al projecte Cetrencada: publicació multiplataforma del Taller Integrat de Periodisme del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra.
• Al projecte Emprendre: una actitud per orientar la vida professional, del Departament de Pedagogia de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili.
L’acte inaugural del curs acadèmic 2014-2015, al que també ha assistir el vicepresident quart de la Diputació de Lleida, Josep Ramon Ibarz, ha comptat amb diferents intervencions musicals i la projecció d’un vídeo.
Lleida, 8 de setembre de 2014
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat