Reaccions des de la Diputació de Lleida a l’acceptació del recurs contra la llei de l’occità

ORIfoto_joan_rene_i_pau_perdices_editora_2_4877_0_1

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, acompanyat pel diputat de Convergència Democràtica Aranesa (CDA), Pau Perdices, han comparegut avui davant dels mitjans de comunicació per tal de manifestar-se en favor de la llei de l’occità, aranès a la Val d’Aran, després que el Tribunal Constitucional (TC) hagi admès a tràmit el recurs presentat pel Govern espanyol a determinats articles d’aquesta llei.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha qualificat “de gran sorpresa” el fet que el Tribunal Constitucional “l’admeti a tràmit (el recurs) perquè d’alguna forma és estar en contra de la voluntat del que vol un poble”. Per tant, – ha dit Reñé- “el nostre rebuig, no cal dir, a tot aquest procés que comença a l’hora que el govern presenta el recurs i esperant que es resolgui d’una forma definitivament favorable i que aquest tribunal polític acabi entenent que allò que és una normalitat dins de la convivència dins l’Aran, s’atengui, s’entengui i es respecti. “

Reñé ha recordat que una de les primeres accions que va fer el Ple de la Diputació de Lleida corresponent a aquesta legislatura va ser aprovar una moció contra la presentació d’aquest recurs “perquè enteníem i demanàvem que les institucions i, per tant, els tribunals el que tenen que fer és estar al servei de les persones i dels pobles i no a l’inrevés”.

Per la seva banda, el diputat provincial pel grup de Convergència Democràtica Aranesa (CDA), Pau Perdices, ha afegit que “un govern que se suposa sensible amb aquestes llengües minoritàries, que ha subscrit des de fa força anys el tractat de llengües minoritàries d’Europa i el que significava que es comprometia a la defensa de l’occità, ens estranya que hagi volgut fer aquest pas amb tanta celeritat i contundència.”

Perdices ha defensat l’ús amb normalitat de l’aranès a la Val d’Aran que, tal com ha dit “no ha generat cap tipus de controvèrsia durant 25 anys”. En aquest sentit, ha destacat que la llengua occitana s’ha mantingut durant tot aquest temps gràcies a la immersió lingüística que reben els alumnes d’educació infantil a la Val d’Aran. “Si no s’hagués fet aquest esforç d’immersió lingüística, en aquests moments estaríem parlant d’una llengua que segurament no tindria cap garantia de supervivència”, ha dit.

Perdices també ha recordat l’acollida que va tenir a tots els territoris de parla occitana, especialment, al sud de França, l’aprovació per part del Parlament de Catalunya de la llei de l’occità per la qual cosa, ha dit, “ens sentim més defraudats encara”.

Lleida, 19 de setembre de 2011
 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat