Puigdemont qualifica “d’extraordinari” el CREBA i Reñé defensa Lleida com a “tractora” de la recerca

CREBA_Inauguracio_002_SLI

Inauguració del centre de recerca CREBA finançat per la Diputació i únic a Catalunya

CREBA_Inauguracio_003_SLI

Inauguració del centre de recerca CREBA finançat per la Diputació i únic a Catalunya

CREBA_Inauguracio_005_SLI

Inauguració del centre de recerca CREBA finançat per la Diputació i únic a Catalunya

CREBA_Inauguracio_001_SLI

Inauguració del centre de recerca CREBA finançat per la Diputació i únic a Catalunya

CREBA_Inauguracio_007_SLI

Inauguració del centre de recerca CREBA finançat per la Diputació i únic a Catalunya

El CREBA és únic a Catalunya i l’ha finançat la Diputació de Lleida

La directora de l’IRBLleida, Elvira Fernández, reclama inversió en recerca

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha inaugurat aquest dijous el centre de recerca CREBA, un equipament situat a Torrelameu (Noguera) que neix amb la voluntat de convertir-se en l’equipament de referència a nivell de Catalunya en la investigació biomèdica.

El CREBA ha estat impulsat i finançat per la Diputació de Lleida que, sota la direcció tècnica de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida), esdevé el primer i únic centre d’aquestes característiques que existeix a Catalunya.

Disposa de l’equipament tecnològic i els quiròfans més avançats de l’Estat Espanyol, incloent-hi un quiròfan formatiu amb capacitat per portar a terme fins a vuit intervencions de manera simultània.

El CREBA està gestionat i dirigit per l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, que està format per un patronat del qual en són membres la Diputació de Lleida, el Departament d’Empresa i Coneixement, el Departament de Salut, la Universitat de Lleida, l’Hospital Arnau de Vilanova, l’Institut Català de la Salut i la Fundació Institució dels Centres de Recerca de Catalunya (I-CERCA)

L’objectiu és que estudiants i departaments d’I+D de les empreses puguin aprofitar el mimetisme existent entre el model porcí i la fisiologia de les persones, per portar a terme investigació de malalties humanes.

El nou equipament s’ubica als espais annexos a l’actual Centre d’Estudis Porcins (CEP), on es realitzaran les tasques de criança, recepció i control d’animals.

L’acte d’inauguració ha comptat amb la participació del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; del conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget; de l’alcalde de Torrelameu, Carles Comes, i de la directora de l’IRBLleida, Elvira Fernández. Puigdemont ha visitat les instal·lacions i ha conegut de primera mà l’equipament tecnològic dels quiròfans del CREBA.

Durant el seu parlament, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha qualificat “d’extraordinari” el centre de recerca CREBA, tant pel fet que és un centre situat al territori com pel fet que neix amb un compromís, unes instal·lacions i un coneixement que estan cridats a convertir l’equipament en un referent de coneixement biomèdic a Catalunya i a Europa.

Puigdemont ha afegit que a Catalunya “el coneixement, l’accés a la salut, a la formació, a la tecnologia i a la cultura no fa bretxes entre gent que viu a territoris diferents i el compromís és donar aquest accés a tothom de manera equilibrada i això també depèn de centres com aquest”.

Per la seva part, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha afirmat que el CREBA, juntament amb el Centre d’Estudis Porcins (CEP) i el futur l’Hospital Veterinari, constitueix “l’aposta clara de la Diputació de Lleida per contribuir a convertir l’àrea universitària i de recerca de Ponent en un referent de qualitat a tot Catalunya, i dotar la comunitat d’eines avançades i de qualitat que faran més viable el seu futur tant individual com col·lectiu”.

Reñé ha assenyalat també que les terres de Lleida fan una aposta clara, contundent i generosa per a tot el País “perquè creiem fermament que una societat que valora el coneixement és una societat preparada per progressar econòmicament, socialment, territorialment i també nacionalment”.

En el seu parlament la directora de l’IRBLleida, Elvira Fernández, ha afirmat que “Lleida vol contribuir al desenvolupament del país generant coneixement aprofitant la seva singularitat com a territori” i que aspiren a que el CREBA es converteixi en “el centre de recerca en model porcí de Catalunya i referent a nivell europeu”.

Igualment, ha indicat que el CREBA “ha d’esdevenir una peça clau per fomentar la col·laboració entre instituts” i que “el model porcí és idoni per l’estudi dels canvis metabòlics relacionats amb la nutrició, amb l’envelliment i les malalties cròniques que l’acompanyen”. També ha fet una crida a la necessitat de contractar més investigadors que ajudin a potenciar la recerca a tot el territori.

Formació, investigació i experimentació

L’equipament ha iniciat la seva activitat formativa a finals d’abril de 2016 amb la programació de 4 cursos sobre noves tecnologies i especialització de cirurgians als que han accedit un total de 38 alumnes:

  • Curs d’Hemostàsia en Cirurgia Cardíaca, sobre tècniques de control de sagnat intraoperatori destinat a cirurgians cardíacs.
  • Curs d’Hemostàsia en Cirurgia Toràcica, sobre tècniques de control de sagnat intraoperatori destinat a cirurgians toràcics.
  • Curs d’Hemostàsia en Cirurgia Hepàtica, sobre tècniques de control de sagnat intraoperatori destinat a cirurgians hepàtics.
  • Curs d’Introducció al Material Laparoscòpic.

El darrer trimestre d’enguany es programaran 14 cursos més.

Pel que fa a les activitats formatives, el centre està orientat a la instrucció de professionals de totes les especialitats biomèdiques i té una vocació transversal, és a dir, que ofereix activitats formatives per a metges, infermeres, estudiants de postgrau, màsters i altres professionals del món sanitari i veterinari.

A les seves instal·lacions es pot assajar i aprendre tècniques quirúrgiques amb l’objectiu de cobrir la necessària formació que requereixen els professionals sanitaris davant els constants avenços dels dispositius i tècniques mèdiques.

A més, el centre està obert a altres possibilitats que inclouen estudis relacionats amb les especialitats mèdiques, com angioradiologia intervencionista, traumatologia, oftalmologia, urologia, cirurgia vascular, neurocirurgia i altres àrees de coneixement.

A nivell de recerca, es treballen les especialitats quirúrgiques, la fisiologia i d’altres disciplines mèdiques, sempre encaminades cap a una aplicabilitat immediata. Les actuals línies científiques del CREBA són:

  • noves tècniques de cirurgia i trasplantaments
  • noves tecnologies en equipaments electromèdics
  • proves i controls d’equipaments quirúrgics
  • noves aplicacions de pròtesis mecàniques

En l’àmbit del desenvolupament tecnològic i la innovació, al CREBA s’experimenta amb nous dispositius d’electro-medicina i s’implanten tècniques quirúrgiques en models experimentals per tal de comprovar-ne la seva eficàcia. Això inclou aprendre noves tècniques o fer investigació bàsica amb nous materials com poden ser malles, fils, pròtesis, coles o sutures.

Característiques de l’edifici

Les instal·lacions del CREBA, situades a Torrelameu garanteixen un ambient relaxat i, alhora, ben comunicat amb tot el país a través del tren d’Alta Velocitat de Lleida i la connexió a l’autovia A-2.

El CREBA disposa de més de 1.000 metres quadrats, en el quals hi ha una aula per les activitats teòriques amb capacitat de fins a 30 alumnes, tres quiròfans experimentals i un quiròfan formatiu amb cinc taules independents. És una estructura moderna i ben dissenyada.

L’edifici consta d’una planta semisoterrada de 207 metres quadrats de superfície útil, una planta baixa de 778 metres quadrats, uns 110 metres quadrats en coberta per a instal·lacions i de 650 metres quadrats d’urbanització.

Les dependències es distribueixen de la següent forma:

Planta semisoterrada

  • Moll de càrrega i descàrrega de material  i/o  animal d’experimentació.
  • Estabularis (dos destinats al control de l’animal i un altre destinat a postoperatori) i annexes als mateixos.
  • Cambres frigorífiques per a cadàvers.
  • Sala de tractament d’aigua osmotitzada i descalcificada.
  • Sala de gasos i aire medicinal.
  • Sala de tractament d’aire comprimit i buit.

Planta baixa

  • Quiròfan experimental número 1 de 45 metres quadrats.
  • Quiròfan experimentat número  2 de 45 metres quadrats.
  • Quiròfan experimental número 3 de 45 metres quadrats tipus integrat, equipat amb un sistema audiovisual d’última generació que permetrà retransmetre les intervencions quirúrgiques a qualsevol lloc del món a través d’internet.
  • Sala de pràctiques quirúrgiques amb cinc taules per a cirurgia de 88 metres quadrats.
  • Sales annexes de quiròfans, preoperatori, material quirúrgic i d’esterilització.
  • Sala de veu i dades (Rack informàtic) més connexions audiovisuals en alta definició.
  • Sales tècniques de calefacció, aigua calenta sanitària, baixa tensió, ascensor i altres.
  • Vestuaris homes / dones, office per al personal i annexes.
  • Zona de laboratori, sala tècnica i fisiologia per a proves d’esforç.
  • Aula de formació per a trenta persones.
  • Zona de recepció, àrea administrativa i direcció del centre.

Galeria d’imatges

Torrelameu, 1 de setembre de 2016

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat