Prop de 300 participants pedalaran per l’ecologisme i la pau des de Belianes

Marxa_ecològica_01

Marxa_ecològica_03

Marxa_ecològica_02

Celebra la quarantena edició de la marxa que, el dia 26 de maig, discorrerà pels municipis de Belianes, Bellpuig, Vilanova de Bellpuig i Arbeca

 

La diputada d’Igualtat i Cooperació Internacional, Sandra Marco; la presidenta de l’Associació de la Marxa Ecològica i per la Pau, Imma Culleré, i el membre de l’organització, Lluc Morgades, han participat aquest divendres en la presentació de la 40a Marxa Ecològica i per la Pau a Belianes, una pedalada que se celebrarà el dia 26 de maig i que discorrerà pels municipis de Belianes, Bellpuig, Vilanova de Bellpuig i Arbeca.

 

La marxa —que té prevista la participació de prop de 300 inscrits, de caire familiar, tal com ha apuntat Imma Culleré i que mantindrà les inscripcions obertes fins a última hora— s’iniciarà a les 9.00 hores, des de la plaça Comandant Serret de Belianes, després de la lectura del Manifest. Segons ha detallat Lluc Morgades, els participants, arribaran a les 10.00 hores, aproximadament, a Bellpuig, on els rebrà la batucada FocFoll, amb col·laboració de l’Ajuntament de Bellpuig, a la plaça Sant Roc, i se’ls oferirà una presa de xocolata i coca, gentilesa de la Pastisseria La Perla.

 

Els ciclistes seguiran la seva ruta en direcció a Vilanova de Bellpuig, on hi haurà una degustació de pomes, gentilesa de l’Ajuntament de Vilanova, i sucs de Cal Valls (11.00 hores, plaça de l’Anjua). A continuació (12.00 hores), Arbeca rebrà els participants amb una degustació de sucs de fruita, gentilesa de l’Ajuntament d’Arbeca i “caramels de la Marxa” de la pastisseria Pa de Pessic, a la Plaça Lluís Companys.

 

Finalment, s’arribarà a Belianes (13.00 hores), on està previst un vermut, I dinar posterior (14.00 hores), al pavelló. Al voltant de les 18.00 hores, es donaran per acabats els actes de la marxa.

 

Sandra Marco ha destacat que es tracta d’una reivindicació “molt benvinguda, especialment aquests darrers anys, en els quals el canvi climàtic, la transformació cap a una societat sostenible i la necessitat d’assolir la pau a nivell global, està a l’agenda política de totes les administracions; però malauradament les actuacions que en surten al respecte, encara no estan a l’altura del que el món necessita”.

 

Segons Morgades i Culleré la marxa se segueix fent perquè encara hi ha molta problemàtica per resoldre i han demanat més corresponsabilitat de part de la ciutadania, a l’hora de demanar i exigir que qüestions que afecten el funcionament del món, millorin. En aquest sentit, han assenyalat que, des que s’organitza la Marxa, hi ha coses que no han millorat massa.

 

Durant la jornada també hi haurà un taller de reparació de bicicletes; la projecció d’una pel·lícula familiar; balcons i carrers de Belianes guarnits, o un avançament de l’exposició ’40 anys de marxa’.

 

L’organització ha anat organitzant activitats paral·leles a la celebració de la Marxa com la xerrada ‘Les comunitats energètiques ciutadanes. Pedalem per l’energia verda i local’, que es va fer a Bellpuig el passat dia 10 de maig; la 4a Jornada de treball a la plaça de la Marxa, i el taller ‘Art per la Pau. Un crit contra les guerres’, l’11 de maig, a Belianes; Hora de conte ‘La goteta’, el 21 de maig, a Arbeca, o el taller ‘Orenetes’, per aprendre la metodologia per censar orenetes cuablanca als secans de Belianes-Preixana, aquest mateix divendres, a les 17.00 hores, a la Biblioteca Tirant Lo Blanc de Belianes.

 

Als 300 participants de la pedalada reivindicativa cal sumar-hi el més de 200 que se sumaran a la festa en el dinar popular, així com prop d’una vuitantena de voluntaris que fan possible aquesta activitat.

 

Lleida, 24 de maig de 2024

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat