Promocionem les rutes ‘Perseguits i salvats’ a França, Bèlgica, Polònia, Uruguai i Israel

2_REÑÉ_FITUR

1_REÑÉ_FITUR

De febrer a l’abril i les accions coincidiran amb l’inici del projecte per a la senyalització d’un cinquè itinerari entre la Val d’Aran i el Pallars Sobirà

La institució és present a la Fira Internacional de Turisme Fitur

La Diputació de Lleida té previst promocionar les rutes de fugida de jueus de l’Holocaust nazi pel Pirineu de Lleida a França (París), Bèlgica (Brussel·les), Polònia (Varsòvia), Uruguai (Montevideo) i Israel (Tel Aviv) en un calendari d’accions institucionals que desplegarà a partir d’aquest mes de febrer fins a l’abril, coincidint amb l’any que se celebra el 70è aniversari del camp d’alliberament d’extermini d’Auschwitz.

La internacionalització de ‘Perseguits i salvats’ en aquests indrets amb importants comunitats jueves i centres dedicats a la recuperació de la memòria de l’Holocaust coincidirà, també, amb els estudis previs que han de permetre a la Diputació de Lleida la senyalització de la cinquena de les rutes d’evasió pel Pirineu de Lleida.

El futur itinerari es planteja perquè enllaci les comarques de la Val d’Aran i el Pallars Sobirà, des de Tuc dera Girèta, Montgarri, Pont de Perosa, Bordes de Perosa, refugi Fornet i fins arribar a Alòs d’Isil, per senders que -com la resta de traçats senyalitzats- foren usats a la II Guerra Mundial per milers de jueus que van salvar la vida mercès a les xarxes d’evasió creades per organitzacions de resistència i ajut jueves (com la JOINT) i la solidaritat dels lleidatans aconseguiren passar a Catalunya.

Així ho ha explicat Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida, que s’ha desplaçat aquest dimecres a Madrid, on la Diputació hi és present a través del seu propi Patronat per promocionar, amb la col·laboració de la Generalitat, l’oferta turística lleidatana a la Fira FITUR.

L’ampliació dels 151 km de les rutes de Perseguits i salvats obre una possibilitat de connexió transfronterera amb França a mig termini i entronca amb l’objectiu de la Diputació d’atreure un major nombre de turistes. L’any 2014 les comarques de Lleida van rebre 975.000 viatgers, un 4% més que el 2013, i les pernoctacions dels turistes estrangers també van créixer: ho van fer en un 10%, segons explica el director del Patronat de Turisme, Jordi Blanch.

Cada any la Diputació de Lleida destina més de 500.000 euros en accions de promoció i comunicació en favor d’un sector que suposa el 12,5% del PIB de la demarcació i que ofereix oferta singular i atractiva en cada una de les seves comarques.

Lleida a Fitur. Les novetats i les aportacions

Els visitants de l’estand de Lleida a Fitur podran tenir informació sobre:

 • Les 4 rutes senyalitzades del projecte “Perseguits i salvats”,
 • El projecte pioner a Catalunya “Benvinguts!”, que acreditarà els allotjaments que disposen d’un conjunt de serveis que s’adeqüen als practicants de senderisme i de cicloturisme
 • El nou catàleg de BTT per al conjunt de les comarques del Pirineu i la plana.
 • L’aplicació “aralleida365”, una app informativa destinada a oferir informació detallada sobre les activitats turístiques del territori durant els 365 dies de l’any.
 • I, finalment, la creació d’una vintena de nous paquets turístics per descobrir els municipis de la plana de Lleida.

Aportacions per comarques

Pel que fa a les principals aportacions a FITUR per comarca, seran les següents:

 • L’Alt Urgell: es promocionaran les activitats de la comarca i es donarà a conèixer la reobertura de l’Aeroport Andorra -la Seu d’Urgell i els paquets turístics que el sector ha creat;
 • L’Alta Ribagorça: s’informarà sobre la nova configuració de l’absis major de Sant Climent de Taüll, a la Vall de Boí, que inclou un sistema innovador de projecció virtual de les pintures originals mitjançant “video mapping”. A més, es donarà a conèixer la nova comercialització de productes turístics de descoberta de la Vall de Boí.
 • El Pallars Jussà: es presentarà l’Epicentre, el punt neuràlgic de la informació turística de la comarca i un espai per gaudir del seu patrimoni natural i cultural. També es donarà a conèixer la nova campanya “Vine al Pallars, Viu el Jussà”, de sortides guiades de senderisme, amb noves sortides i activitats disponibles per al 2015.
 • El Pallars Sobirà: es presentaran els actes commemoratius del 60è aniversari del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. També es donarà a conèixer el passaport “Explora el Parc”, una iniciativa adreçada al públic familiar que visita museus, refugis o miradors del Parc Natural de l’Alt Pirineu.
 • La Noguera: s’informarà que el Centre d’Observació de l’Univers del Montsec inaugurarà l’any 2015 dos equipaments nous: el nou planetari 3D i la nova cúpula-aula a l’espai del Parc de Telescopis, que es posarà en marxa a l’estiu.
 • El Solsonès: es promocionarà el Zoo del Pirineu, un centre d’educació ambiental i d’exhibició d’una quarantena d’espècies d’aus rapinyaires, a més d’altres animals autòctons a la població d’Odèn, al Solsonès.
 • • La Cerdanya: es presentarà la recuperació de les Basses de Gallissà com a espai humit.
 • La Val d’Aran: s’exposaran els esdeveniments festius i esportius que tindran lloc per commemorar el 50è aniversari de l’estació Baquèira-Beret; la 36a Marxa Beret, que se celebrarà del 30 de gener a l’1 de febrer i del 62è Campionat del Món d’Esquí de Periodistes, ambdós a Baqueira Beret. La nova ruta de senderisme “El Tour de l’Aneto” també tindrà un protagonisme especial. També s’informarà que l’Hotel Val de Neu es converteix en el primer 5* Gran Luxe de muntanya d’Europa.
 • Les Garrigues: es donarà a conèixer l’oleoturisme, una nova oferta de promoció adreçada bàsicament al turista cultural i gastronòmic.
 • L’Urgell: es divulgarà la Ruta del Cister i la seva oferta cultural per mitjà del monestir de Vallbona de les Monges, en el 25è aniversari de la creació de la ruta.
 • El Pla d’Urgell: es promocionarà l’estany d’Ivars i Vila-sana com un dels seus principals referents turístics. Aquest any 2015 el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana inaugurarà el Centre d’Interpretació de l’Estany, que alhora també es convertirà en el punt d’atenció als visitants i el punt de venda de productes de proximitat.
 • Segrià: En destaca que el Turó de la Seu Vella, així com també, que els Cellers de Raimat, una de les empreses enològiques més prestigioses de la DO Costers del Segre i inclosa a la Ruta del Vi de Lleida, celebra els cent anys d’antiguitat amb una sèrie d’actes commemoratius.

Madrid, 28 de gener de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat