Primera concentració de dones barranquistes a Rialp a la Trobada de Goiates

Se celebrarà els dies 6 i 7 de juliol, sota l’organització del Comitè de Barrancs de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, amb la celebració de ponències, tallers i diferents activitats

L’assessor en Relacions Interdepartamentals en funcions de la Diputació, Antoni Fo, ha participat aquest dimecres en la roda de premsa de presentació de la Trobada de Goiates Barranqueres de Rialp, que se celebrarà els dies 6 i 7 de juliol a Rialp. La presentació –que ha tingut lloc a la sala de premsa de la Diputació– ha comptat amb les intervencions del vocal de la junta de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), Antoni Ricard; l’organitzadora de l’esdeveniment i membre del Comitè Català de barrancs de la FEEC, Olga Arcos; i l’organitzadora de l’esdeveniment, Sílvia Hernández.

Es tracta de la primera concentració de dones barranquistes a Catalunya i a l’Estat espanyol emmarcat dins del programa Dona i Esport de la FEEC, a càrrec d’una membre del comitè de barrancs, amb un programa on hi haurà diferents activitats, ponències i tallers, segons ha posat de manifest Antoni Fo.

En el cas de les ponències, cada noia disposarà de 30 minuts per exposar els seus punts de vista sobre temes referents al món del barranquisme: formació i morfologia dels barrancs, material específic de dona i corda doble o simple.

Pel que fa als tallers teoricopràctics, tindran una durada de 2 hores enfocats a augmentar els coneixements de diferents tècniques utilitzades en el món del barranquisme: instal·lacions en capçaleres i primera intervenció en cas d’accident.

També es programaran taules rodones, amb el debat obert a totes les assistents sobre com ens trobem les dones al capdavant d’un barranc, i com actuar davant les nostres pors.

Olga Arcos ha evidenciat el fet que cada vegada hi ha més dones que es dediquen a aquesta especialitat, i que aquesta trobada és una manera de fer-ho evident.

En aquest sentit, també s’ha manifestat Antoni Ricard, que ha recordat que des de la vessant federativa es potencia tant l’escalada com el barraquisme entre les dones. Tant és així que en els darrers temps això està quallant, més enllà dels grans referents catalans de la muntanya, com són Araceli Segarra i Núria Picas, i ja s’està visualitzant l’interès en tenir més rellevància de l’actual. En aquesta línia, ha explicat que un 30% de les llicències federatives són femenines.

“Goiata” és una paraula que s’utilitza als Pallars per definir les noies, prenent d’aquesta manera el nom per a aquesta primera activitat que vol tenir continuïtat en el temps, aprofitant que a les comarques de Lleida hi ha més de 160 barrancs catalogats.

Per acabar la trobada, el diumenge dia 7 de juliol es farà un descens de barranc a la zona del Pallars Sobirà. S’espera la presència d’unes 40 participants de Catalunya i d’altres zones de l’Estat espanyol.

Lleida, 19 de juny de 2019

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat

Goiates01_WEB

Tendrá lugar los días 6 y 7 de julio, bajo la organización del Comité de Barrancos de la Federación de Entidades Excursionistas de Cataluña, con la celebración de ponencias, talleres y diferentes actividades

El asesor en Relaciones Interdepartamentales en funciones de la Diputación, Antoni Fo, ha participado este miércoles en la rueda de prensa de presentación del Encuentro de Goiates Barranqueras, que se celebrará los días 6 y 7 de julio en Rialp. La presentación —que ha tenido lugar en la sala de prensa de la Diputación— ha contado con las intervenciones del vocal de la junta de la Federación de Entidades Excursionistas de Cataluña (FEEC), Antoni Ricard; la organizadora del evento y miembro del Comité Catalán de barrancos de la FEEC, Olga Arcos, y la también organizadora del evento Sílvia Hernández.

Se trata de la primera concentración de mujeres barranquistas en Cataluña y en el Estado español, enmarcada en el programa Mujer y Deporte de la FEEC, dirigido por una miembro del comité de barrancos. El encuentro incluye un programa con diferentes actividades, ponencias y talleres, según ha explicado Antoni Fo.

En el caso de las ponencias, cada participante dispondrá de 30 minutos para exponer sus puntos de vista sobre temas referentes al mundo del barranquismo: formación y morfología de los barrancos, material específico de mujer y cuerda doble o simple.

En cuanto a los talleres teórico-prácticos, tendrán una duración de 2 horas y estarán enfocados a aumentar los conocimientos de varias técnicas usadas en el mundo del barranquismo: instalaciones en cabeceras y primera intervención en caso de accidente.

También se programarán mesas redondas, con el debate abierto a todas las asistentes sobre cómo se encuentran las mujeres frente a un barranco y cómo actuar ante el miedo.

Olga Arcos ha señalado el hecho de que cada vez hay más mujeres que se dedican a esta especialidad, y que este encuentro es una manera de hacerlo evidente.

En este sentido también se ha manifestado Antoni Ricard, que ha recordado que desde la vertiente federativa se potencia tanto la escalada como el barranquismo entre las mujeres, lo que en los últimos tiempos ya estaría surtiendo efecto. Así, más allá de las grandes referentes catalanas de la montaña, como Araceli Segarra y Núria Picas, se está visualizando el interés por que el montañismo femenino adquiera más relevancia de la que tiene actualmente. En esta línea, ha explicado que un 30% de las licencias federativas son femeninas.

El término “goiata” se utiliza en los Pallars para referirse a las chicas y dará nombre a este encuentro, que nace con vocación de continuidad, aprovechando que en las comarcas de Lleida hay más de 160 barrancos catalogados.

Para concluir la concentración, el domingo día 7 de julio se hará un descenso de barranco en El Pallars Sobirà. Se espera la presencia de unos 40 participantes de Cataluña y de otras zonas del Estado español.

Lleida, 19 de junio de 2019