Presenten treballs i activitats que milloren l’eficiència en àmbits relacionats amb l’educació, la salut, l’activitat física i l’esport

DOTS_03

DOTS_02

DOTS_01

A través de la càtedra universitària de Desenvolupament d’Organitzacions i Territoris Saludables (DOTS) de la UdL, que compta amb el suport de la Diputació de Lleida

 

Aquesta tarda s’inaugura, de forma telemàtica, el primer Congrés Internacional DOTS a l’Àgora que porta per títol ‘La salut dels joves d’avui, el benestar del futur’

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del diputat de Salut Pública, Albert Bajona, i de la infermera, doctora per la UdL i investigadora, Luisa Guitard, ha presentat aquest dilluns en roda de premsa els treballs que està duent a terme la càtedra universitària de Desenvolupament d’Organitzacions i Territoris Saludables (DOTS) de la UdL, relacionats amb els àmbits de l’educació, salut, activitat física i de l’esport, que actuen en processos formatius amb l’objectiu de millorar la seva eficiència. Guitard ha parlat en representació d’un equip liderat per la professora Isabel del Arco Bravo.

 

Joan Talarn ha destacat que “aquesta és una de les temàtiques que, cada vegada més, tenen més incidència en les nostres vides”. Ha afegit que aquestes anàlisis dels hàbits saludables són indispensables i ha refermat el suport de la institució en el projecte.

 

La càtedra universitària de DOTS va ser aprovada per Consell de Govern de la UdL el 19 de juliol de 2017 i està formada per un equip multidisciplinari dels àmbits de l’educació, salut, activitat física i de l’esport.

 

L’objectiu general de DOTS és analitzar el desenvolupament de les organitzacions que intervenen en diferents camps relacionats amb la salut i l’educació al territori, actuant en processos formatius i així millorar la seva eficiència.

 

Els eixos estructurals d’actuació són la promoció d’estils de vida saludables, actuacions educativosanitàries en poblacions vulnerables, organitzacions saludables i sostenibles, i la innovació.

 

Segons ha explicat Guitard, les accions desenvolupades pels seus membres i col·laboradors es poden estructurar en projectes de recerca, propis i vinculats a altres institucions.

 

També ha recordat que s’han desenvolupat accions de difusió en diferents jornades, seminaris web i els dies 28 i 30 d’abril se celebra el primer Congrés Internacional DOTS a l’Àgora que porta per títol ‘La salut dels joves d’avui, el benestar del futur’, de forma telemàtica, fruit de la unió de les Jornades de Desenvolupament d’Organitzacions i Territoris Saludables (DOTS) amb les Jornades d’Àgora de Salut Comunitària. L’organitzen conjuntament la Càtedra DOTS de la UdL, el Departament de Salut de la Generalitat i la Diputació de Lleida.

 

Luisa Guitard és diplomada en Infermeria (UB), Màster Universitari en Ciències de la Infermeria (URV) i Bachelor of Nursing (Hogeschool Zeeland, Holanda). A més, és doctora per la Universitat de Lleida i professora titular de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UdL. Ha fet recerca en docència universitària a infermeria mitjançant la simulació clínica, educació per a la salut en persones amb malalties cròniques, i exercici en persones amb hipertensió arterial.

 

Per la seva banda, Isabel del Arco és mestra, pedagoga i actualment titular d’Universitat de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL. Va exercir com vicerectora de Docència (2005-2011), liderant la convergència a l’EEES de la Universitat de Lleida (UdL).

 

Des del lideratge del projecte DOTS, participa en projectes competitius com RETSASO, un projecte INTERREG-POCTEFA, en què és la investigadora principal de la UdL. En l’àmbit europeu, participa a Innova Microsolar (2016): http://www.innova-microsolar.eu/ i a Hybuild (2013): http://www.hybuild.eu/, on fa aportacions des de la dimensió pedagògica i educativa per impulsar organitzacions i territoris sostenibles i saludables.

 

Per tenir més informació de la càtedra DOTS: https://catedradots.com/recerca/

 

Adjuntem l’enllaç de YouTube de la gravació completa de la roda de premsa:  

https://youtu.be/0tUHll6cISM

 

 

 

Lleida, 26 d’abril de 2021

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat