Presenten una obra de recerca històrica sobre Enric de Càrcer i Sobies, destacat polític i intel·lectual de la Tàrrega dels segles XIX i XX

Presentació del llibre avui a Tàrrega (3) SLI

Acte encapçalat pel president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé · Estudi de Josep Maria Planes impulsat per l’Ajuntament de Tàrrega · També s’editarà una guia del patrimoni arquitectònic modernista de la ciutat

L’Ajuntament de Tàrrega ha editat aquesta setmana una biografia sobre el prohom local Enric de Càrcer i Sobies (1852-1921), un dels polítics destacats a les terres de Lleida entre els segles XIX i XX. Produït pel Museu Comarcal de l’Urgell, el volum és obra de l’historiador Josep Maria Planes, especialista en la Tàrrega de l’època moderna. La presentació pública ha tingut lloc avui a la Casa Consistorial de la capital de l’Urgell en un acte encapçalat pel president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; l’alcaldessa Rosa Maria Perelló; i el regidor de Cultura, Raül Palacios. La publicació constitueix el tercer volum de la recerca dedicada a la família Sobies (els dos primers ja van veure la llum l’any 2015), de la qual Enric de Càrcer fou el membre més destacat.

Mitjançant aquest acurat treball de recerca històrica, es posa de relleu una de les figures clau de la Tàrrega de la Renaixença, el Modernisme i el Noucentisme, èpoques en què la localitat passà de vila a ciutat. Al llarg de 650 pàgines, l’autor desgrana la vida personal i pública de qui ostentà l’alcaldia de Tàrrega (1884) i la presidència de la Diputació de Lleida (1899-1901) a més de ser diputat en aquest ens durant més de 20 anys (1879-1902). Fou una trajectòria amb llums i obres, marcada pel caciquisme del moment (fet que li reportà molts enemics) i alhora pel progrés de la ciutat instal·lant l’aigua potable i l’electricitat. La seva decadència política, paradoxalment, coincidí amb els esforços que esmerçà per promoure les lletres (fou un expert en el Quixot) i l’arquitectura monumental (va impulsar la construcció dels edificis modernistes de L’Aliança i la Casa Càrcer).

Més projectes: Guia del modernisme a Tàrrega i exposició sobre els Sobies
Precisament, i reivindicant el llegat arquitectònic d’Enric de Càrcer, la capital de l’Urgell editarà aviat una guia de promoció del patrimoni modernista de la ciutat, segons ha anunciat el director dels Museus de Tàrrega, Jaume Espinagosa. També ha avançat que s’obrirà una exposició sobre la família Sobies del 21 d’abril al 4 de juny al Museu Comarcal de l’Urgell com a complement dels tres volums. Per la seva part, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha afirmat que l’obra ajuda a entendre les contradiccions d’Enric de Càrcer, qui heretà una política tradicionalista si bé al mateix temps tenia ànsies per modernitzar el país. L’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha subratllat la significació d’aquest treball per aprofundir en el coneixement sobre el passat recent de Tàrrega. L’autor del llibre, Josep Maria Planes, ha dedicat unes paraules de record a l’historiador recentment traspassat Gener Gonzalvo, el qual fou el primer director de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell.

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat