Presentació a l’IEI del darrer llibre de Germà Bel, “Anatomia d’un desengany”

GERMA_BEL_IEI

L’autor ha fet una detallada anàlisi de les relacions entre Espanya i Catalunya en un acte que ha reunit un nombrós públic a l’Aula Magna

La vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, ha presidit aquest dimecres la presentació del llibre “Anatomia d’un desengany. La Catalunya que és i l’Espanya que no va poder ser”, de Germà Bel, que s’ha celebrat a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. L’acte ha comptat amb la participació del propi autor, de Carmina Pardo i de Xavier Eritja, president de la delegació d’Òmnium Cultural a Lleida, entitat coorganitzadora de la presentació, juntament amb l’IEI.

En la seva intervenció, Pujol ha destacat que Germà Bel és una “veu autoritzada” perquè tracta el tema de les relacions entre Espanya i Catalunya “amb distància emocional i rigor acadèmic”. Pel que fa al llibre presentat, Pujol ha subratllat que explica les “raons del per què de la independència de Catalunya” i fa “una anàlisi d’actualitat de per què els catalans hem de dir prou”.

Per la seva banda, Xavier Eritja ha comentat que, des de la delegació d’Òmnium Cultural a Lleida, es dóna suport a totes les activitats culturals que, com la presentació d’aquest llibre, serveixen per “reflexionar sobre la realitat del dia a dia”.

En el seu parlament, Germà Bel, catedràtic d’Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona i autor també de diversos articles en revistes científiques i acadèmiques, ha destacat que l’objectiu del llibre és analitzar-hi dues idees fonamentals: d’una banda, el motiu del creixement del suport a la independència a Catalunya i, de l’altra, escatir si aquesta nova tendència és transitòria o estructural.

Pel que fa a les raons del progressiu increment en el suport a la independència, Bel ha apuntat diversos factors, com ara la identitat nacional, els greuges fiscals i les oportunitats de la globalització, entre altres.

A l’obra presentada, l’autor també hi analitza els problemes de la relació entre Catalunya i Espanya, tot indicant les causes que han ocasionat aquests problemes i les conseqüències que se’n deriven. Segons l’autor, un dels conflictes de base és que “els catalans són percebuts a Espanya com a més diferents del que es perceben els propis catalans” i que l’única manera de superar el problema “hauria de passar per la confiança i l’empatia entre les parts”.

La tesi de l’autor en aquest estudi és que la percepció dels catalans que la problemàtica es redueix a la dualitat entre assimilació i secessió fa que s’experimenti una creixent tendència a aquesta darrera opció, sense plantejar-se la possibilitat d’altres alternatives intermèdies, que podrien passar per la reforma global de l’Estat espanyol.

Cal destacar que aquesta obra, publicada per primer cop a finals del 2013, ha estat molt ben acollida pel públic i que ja compta amb cinc edicions en llengua catalana, dues en llengua castellana (“Anatomía de un desencuentro”) i que, per al proper mes de gener, n’està prevista la primera edició en anglès.

Lleida, 3 de desembre de 2014

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat