La investigació revela que la necessitat d’aigua total (petjada hídrica) es situa al voltant dels 4.000-4.500 litres d’aigua per kg de carn de porc, i que només l’1% es necessita de forma directa a nivell de granja
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del diputat de Salut Pública, Albert Bajona, ha presentat aquest dilluns en roda de premsa l’estudi sobre la producció sostenible intel·ligent en la cabanya porcina, duta a terme al Centre d’Estudis Porcins de Torrelameu per l’equip encapçalat pel catedràtic de l’Escola Universitària de la UdL, Daniel Babot.
Aquesta investigació forma part del programa de recerca científica en l’àmbit de la salut que es desenvolupa a la demarcació de Lleida i que compta amb el suport de l’Àrea de Salut de la Diputació de Lleida.
En aquest sentit, Joan Talarn ha destacat que l’objectiu de la investigació fa referència a buscar, innovar i desenvolupar tècniques d’alimentació animal de producció i de maneig que optimitzin el consum dels recursos i redueixin l’impacte ambiental en origen.
Des del punt de vista de l’ús de l’aigua en la cria porcina, i segons ha apuntat Daniel Babot, els resultats apunten a:
- La necessitat d’aigua de forma directa en l’àmbit de la granja porcina se situen al voltant d’11-12 litres d’aigua per kg de carn de porc. Això, representa al voltant de l’1% de les necessitats totals d’aigua.
- La necessitat d’aigua total (petjada hídrica) se situa al voltant dels 4.000-4.500 litres d’aigua per kg de carn de porc. La major part d’aquesta aigua és la que cal utilitzar a l’agricultura per produir les matèries primeres (cereals, lleguminoses…) per als pinsos.
- En els últims 30 anys, el sector porcí espanyol, català i de Lleida ha aconseguit reduir la petjada hídrica fins a un 30%.
I des del punt de vista de les emissions de gasos en la cria porcina:
- La ramaderia és l’activitat econòmica que més quantitat de NH3 emet a l’atmosfera a Espanya; així, el 72% de les emissions de NH3 estan relacionades amb la producció animal i les granges de porcí representen el 16% del total.
- A partir de l’any 2005, l’inventari d’emissió de NH3 posa de manifest una reducció continuada de l’emissió per plaça provinent de les granges de porcí. Aquesta reducció (del 30% al 40 % en els últims anys) es deguda a les millores en l’eficiència productiva, les millores en l’alimentació dels animals i les millores tecnològiques en el maneig de purins.
Des de la vessant pràctica, això implica que s’implementin avenços tecnològics per incrementar el rendiment i l’eficàcia del sector porcí i així reduir emissions i millorar sostenibilitat, i que cal seguir estudiant l’aplicabilitat de les MDT (Millors Tècniques Disponibles) per incrementar l’eficiència del sector porcí, així com un control, manteniment, selecció, planificació i maneig adequat de les granges a l’hora d’estalviar en despesa d’aigua.
L’estudi partia amb els objectius d’innovar i desenvolupar tècniques d’alimentació animal, de producció i de maneig que optimitzin el consum dels recursos i redueixin l’impacte ambiental en origen; avaluar les MDT en les condicions del biosistema porcí de Lleida i transferir-les al sector; millorar el tractament i la gestió dels purins des d’una perspectiva integrada que va del disseny de les instal·lacions, els nutrients, i permeti ampliar l’abast del seu ús com a recurs fertilitzant, i impulsar l’aplicació sistemàtica de les tecnologies facilitadores transversals, especialment les TIC, a la gestió de les explotacions porcines i adaptar-hi processos equivalents als mètodes de fabricació avançada.
Sota la coordinació de la Diputació de Lleida, l’estudi ha estat liderat pel Centre d’Estudis Porcins de Torrelameu, amb el projecte ‘Porcí-Tecnològic’, que ha estudiat la innovació tecnològica en la producció de carn porcina per la futura societat del benestar: eficiència, sostenibilitat i transparència; la Universitat de Lleida (UdL), amb l’estudi ‘Porcí-Eficient’, per esbrinar l’eficiència tècnica, econòmica i ambiental en la producció porcina, i el Grup de Sanejament Porcí, amb el projecte ‘Porcí-Sanitat’, que estudiava el sistema de registre de casos clínics en porcí i anàlisi de dades temporal i espacial.
L’estudi també apunta la necessitat de comptar amb un parc tecnològic per al tractament de purins i d’una granja tecnològica per al porcí, gràcies a la construcció del Parc Tecnològic al Campus Torrelameu que s’hauria de fer durant l’any 2021 amb el suport del Projecte PECT i de la Diputació de Lleida, i també de la de la Granja Tecnològica al Campus Torrelameu, pendent de trobar el finançament.
Daniel Babot és catedràtic de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària, especialitzat en Producció Animal. Ha fet recerca envers els sistemes d’informació i traçabilitat de la producció porcina, anàlisi d’eficiència tècnica i econòmica de les explotacions agràries, i sobre la producció porcina i el medi ambient. Publicacions principals:
- ‘Guia per la gestió del aigua en l’explotació porcina’ (publicada el 2020 en col·laboració amb INTERPORC)
https://interporc.com/2020/10/07/interporc-guia-para-la-gestion-del-agua
- ‘Guia per a la minimització de l’emissió de gasos en les granges porcines’ (publicada el 2020 en col·laboració amb INTERPORC)
http://hdl.handle.net/10459.1/69767
Per a més informació de la presentació, podeu veure la roda de premsa completa a l’enllaç del canal de YouTube de la Diputació de Lleida:
https://www.youtube.com/watch?v=Ac6Trori1kY
Lleida, 22 de març de 2021
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat