Presentació de la quarta edició dels Premis Nacionals Felip Domènec d’Unió de Pagesos

Premis_Felip_Domènec_01

Premis_Felip_Domènec_03

Premis_Felip_Domènec_02

Joan Talarn destaca “la importància de refermar els valors de la societat civil agrària i donar-los a conèixer a la resta de la societat”

 

El president de la Diputació, Joan Talarn; el coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, i el coordinador comarcal del Segrià, Nèstor Serra, han presentat aquest dilluns a la sala de premsa del Palau de la Diputació, la quarta edició dels Premis Nacionals Felip Domènec que organitza Unió de Pagesos amb caràcter biennal, i que premien la trajectòria d’una persona i d’una entitat en defensa de la pagesia. L’acte ha comptat també amb l’assistència del vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert.

 

Durant la seva intervenció, Joan Talarn ha destacat que es tracta d’uns premis que “refermen els valors de la societat civil agrària i donar-los a conèixer a la resta de la societat. La defensa de la pagesia, l’associacionisme i el país són uns valors que travessen l’essència nacional del nostre poble i conformen els pilars fonamentals que l’han permès d’avançar com a societat dins d’un continuat i desfavorable context històric”.

 

Finalment, ha explicat que “entenem el país com un territori sencer en el qual el primer sector no pot perdre la seva capacitat de ser motor de la resta de sectors econòmics i com a tal motor requereix el reconeixement de la resta de la societat, que de vegades falta”.

 

Els Premis Nacionals Felip Domènech van arrencar el 2016 amb l’objectiu de fer un reconeixement públic cada dos anys a persones i entitats que han destacat en la defensa de la pagesia, de la cultura, del cooperativisme, del país i de les seves llibertats, d’una forma honesta, senzilla i amb companyonia.

 

Joan Caball ha fet referència a la importància de donar suport a les empreses del sector “però, és clar, sense pagesos i pageses no hi pot haver un territori viu, i en aquest cas, les gelades van suposar un cop dur en el sector de la fruita seca”. El màxim responsable d’Unió de Pagesos també ha agraït el suport de la Diputació en la convocatòria d’aquests premis “perquè ajuden a donar visibilitat a un sector fonamental de la societat”.

 

La convocatòria està oberta a totes les cooperatives agràries de Catalunya, a centres de recerca i innovació agrària, a escoles i centres universitaris i a col·legis professionals i associacions diverses vinculades al sector. La convocatòria està oberta fins l’11 de setembre.

 

L’acte de lliurament dels premis es fa “el 16 d’octubre a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, dia de Sant Galderic, festa catalana de la pagesia i Dia Mundial de l’Alimentació segons la FAO”, tal com ha explicat Nèstor Serra, i es recorden els valors que emanen de la figura de Felip Domènech (Artesa de Lleida, 1951-2013) en benefici de la pagesia del futur.

 

Domènech va ser un destacat activista en el sindicalisme agrari, en el cooperativisme i en la cultura.

 

Lleida, 13 de juny de 2022

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat