Presentació de la quarta edició del festival de novel·la negra ‘El Segre de Negre’

Se celebrarà els dies 31 de maig i 1 de juny i aporta, com a gran novetat, el premi a la trajectòria literària per a l’escriptor grec Petros Markaris

Els propers dies 31 de maig i 1 de juny se celebrarà a la ciutat de Lleida la quarta edició del Festival El Segre de Negre, dedicat a la novel·la negra a les terres de Lleida i organitzat per Pagès Editors i l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

La presentació d’aquest festival s’ha fet aquest dijous, a l’Aula Magna de l’IEI, i ha comptat amb la participació de l’assessor cultural de la Diputació, Antoni Balasch; i la directora de Pagès Editors, Eulàlia Pagès.

En aquesta quarta edició, està previst que se celebrin taules rodones i altres activitats en les quals participaran autors de Ponent i altres autors de territoris de parla catalana.

Un any més s’ha fomentat la participació de la ciutadania en el festival i s’ha convocat novament el Concurs de Microrelats a Twitter, el Premi de Relats Breus i el concurs de fotografia #Instanegre.

Enguany, el paper protagonista el tindrà el reconegut escriptor grec Petros Markaris, tot un referent a nivell mundial en novel·la negra que ha arribat a milers de lectors amb el seu alter ego, l’inspector de policia Kostas Jaritos. En aquest sentit, destaca el lliurament del Premi trajectòria literària El Segre de Negre a Markaris. Es tracta del primer cop que l’organització atorga aquest guardó, creat per reconèixer la tasca i la contribució que fan els escriptors seleccionats a elevar la qualitat del gènere negre i a la seva difusió.

Antoni Balasch ha explicat que un dels èxits del festival és la col·laboració pública-privada, la qual cosa permet fomentar la lectura, els autors i l’edició en català, a l’hora que la internacionalització del fet cultural català.

Per la seva banda, Eulàlia Pagès ha fet un especial èmfasi en el fet que un dels principals objectius que tenim és motivar la gent a la lectura i l’escriptura i des de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana es treballa en aquesta direcció; i ha recordat que Catalunya està a la meitat de l’índex de lectura respecte d’altres països, com Portugal, França o Alemanya, i que festivals com aquest ajuden a millorar aquestes xifres.

Al festival hi prendran part autors com Lluís-Anton Baulenas, Màrius Serra, Carlos Zanón, Anna Maria Vilallonga, Sebastià Bennasar, Montse Sanjuan, David Marín i Margarida Aritzeta.

Destaca també la celebració d’activitats prèvies el 30-31 de maig, amb la primera edició del Seminari intensiu de novel·la negra El Segre de negre, una proposta innovadora en el marc dels festivals d’aquest gènere que se celebren arreu del territori català; o les sessions pràctiques a càrrec de Sebastià Bennasar; la ruta literària entorn a les populars novel·les de la sergent Anna Grimm, el personatge creat per l’escriptora lleidatana Montse Sanjuan; la signatura de llibres per part dels autors després de cada activitat; celebració d’activitats per als més joves, com una gimcana detectivesca; la presentació de les novetats editorials; sessió de cineclub amb la projecció de ‘El Halcón maltés’.

La idea, que va sorgir després que s’hagi constatat un increment en l’interès per la lectura de novel·la negra a les comarques de Lleida, fruit també de l’auge d’escriptors lleidatans que han començat a escriure novel·les en aquest gènere, manté la seva continuïtat i es consolida enguany amb la quarta edició.

Aquests són els casos dels escriptors Andreu Martín, José Ramón Gómez Cabezas, Josep Anton Vilalta, Maria Rosa Nogué, Roser Vidal, David Marín, Pau Juvillà i Juan Cal, per posar-ne alguns exemples.

Lleida, 25 d’abril de 2019

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat