La Diputació de Lleida ha acollit aquest dimarts la presentació de la III Fira del Ferro Pirinenc que se celebrarà a la vall Ferrera d’Alins (Pallars Sobirà) els dies 7 i 8 de juliol.
L’acte ha estat presidit pel president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i ha comptat amb la participació de l’alcalde d’Alins, Josep Poch; la regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Alins, Gemma Torra, i la tècnica Eva Tarragona.
El president de la Diputació de Lleida ha destacat la importància i l’esforç que suposa pels municipis organitzar fires com aquesta i ha destacat l’encert de recuperar la producció i l’explotació del ferro en una fira que reuneix un gran nombre d’activitats vinculades a aquest mineral.
Les activitats de la fira es van iniciar fa quinze dies amb la construcció a Alins d’una rèplica dels forns que s’utilitzaven a la vall Ferrera i al Pirineu en època romana per obtenir el ferro. El forn que s’ha construït és el més gran d’Europa que s’ha fet mai en l’època contemporània i el de dimensions més semblants als que es construïen en el passat.
Durant la fira es posarà en funcionament utilitzant 100kg de mineral ferruginós que s’ha recollit de la vall Ferrera procedent de les antigues mines. El forn fet amb fang i anomenat forn de reducció, es posarà en funcionament els dies de la fira durant els quals els assistents podran veure en directe com s’obtenia el ferro fa gairebé 2000 anys.
La major part d’activitats, però, es concentraran el cap de setmana de 7 i 8 de juliol; moment en que els organitzadors han preparat un programa farcit d’activitats: demostracions, exposicions, visites, i excursions guiades constitueixen una part important de la programació que s’han preparat per conèixer l’explotació tradicional del ferro. Aquestes s’acompanyaran de demostracions en directe del treball de la forja, una fira de productes locals i artesanals, actuacions musicals i passacarrers, entre d’altres.
Les activitats vinculades amb l’explotació tradicional del ferro inclouen també la construcció d’una carbonera de fusta de pi roig a partir de la qual s’extraurà carbó com es feia antigament; així com demostracions del funcionament de les antigues fargues. També hi haurà activitats per explicar tots els processos vinculats al treball de la forja; especialment la feina dels ferrers, que s’encarregaven antigament de la construcció de bona part de les eines emprades a les feines del camp, per a la construcció o per a tasques domèstiques. Les demostracions s’acompanyaran de visites guiades, exposicions, excursions i xerrades entorn al món del ferro.
La fira és també un punt d’encontre important pel gremi de forjadors, que es donaran cita a Alins per treballar conjuntament en l’elaboració de tres escultures de forja que un cop acabades es situaran en diferents emplaçaments.
La fira compta amb actuacions musicals, una baixada de falles i un mercat de productes d’artesania i productes agroalimentaris locals.
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat