Presentació a l’ambaixador d’Israel del projecte de senyalització d’escenaris de fugida de refugiats jueus pel Pirineu lleidatà durant la Segona Guerra Mundial

ORIitineraris_26_editora_2_6093_0_1

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, presentarà el pròxim dimecres, 2 d’octubre a l’ambaixador d’Israel a l’Estat espanyol, Alon Bar, el projecte “Perseguits i salvats”, una iniciativa de la Diputació de Lleida que consisteix en la senyalització de cinc rutes d’evasió al Pirineu lleidatà que refugiats jueus van utilitzar per fugir del nazisme i dels camps d’extermini durant la Segona Guerra Mundial.

L’objectiu és recuperar la memòria històrica i donar a conèixer uns fets poc coneguts que es van produir durant l’Holocaust.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, rebrà i acompanyarà l’ambaixador d’Israel en la presentació del projecte i en el posterior desplaçament a Tavascan, on visitaran una de les rutes i descobriran una fita commemorativa del projecte. A l’acte hi participaran els representants dels consells comarcals del Pallars Sobirà, Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i la Cerdanya, així com el Síndic d’Aran.

En una primera fase, aquesta iniciativa senyalitzarà les rutes d’evasió i es complementarà amb una segona fase que marcarà els espais de referència més importants, com ara passos, llocs d’acollida, presons i espais de concentració, que eren utilitzats per a les deportacions del fugitius capturats.

Trobada amb empresaris lleidatans

La visita de l’ambaixador d’Israel que ha programat la Diputació de Lleida té una doble finalitat, marcada per l’agenda comercial i econòmica. Alon Bar es reunirà dijous 3 d’octubre amb una delegació d’empresaris lleidatans al palau de la Diputació amb l’objectiu d’aprofundir i explorar noves relacions comercials entre els dos territoris.

En els últims anys la balança comercial amb Israel ha augmentat significativament, fins al punt que les exportacions lleidatanes a aquest país de l’Orient Mitjà –quantificades en més de 10 MEUR– van créixer el 2012 un 32% respecte de l’any anterior.

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat