Presentació a la Diputació de Lleida de la cursa de la Cordera d’Albesa

ORIdsc_0126_editora_2_4829_0_1

El vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Miquel Padilla ha presidit aquest dilluns la presentació de la cursa de la Cordera que se celebrarà a Albesa el 14 d’agost. L’acte ha comptat amb la participació de l’alcalde d’Albesa, Antoni Balasch i les regidores, Esther Melet i Anna Gatius.

La cursa comptarà amb un recorregut de 10,5 quilòmetres i s’espera la participació de més de 300 participants. Es tracta d’una cursa mixta per pistes de terra i asfalt.

Els organitzadors han explicat que la carrera, documentada ja l’any 1590, és la cursa més antiga de Catalunya, segons figura a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, fons reial Patrimoni, secció Batllia, sèrie Processos Antics, lligall 1590-3-Ac i corresponia, ja llavors, a una cursa pedestre popular, lúdica i molt competitiva. El seu sentit era mostrar la potència i la velocitat dels joves, convertint-se en una veritable disputa esportiva entre les poblacions veïnes i, també, entre els propis albesans atès que, a més a més de la cursa general, n’hi havia una altra reservada només per als joves d’Albesa.

El vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Miquel Padilla, ha destacat la importància històrica de la cursa i l’esforç que, des de l’ajuntament d’Albesa es dóna a la carrera “per tal de promocionar aquesta activitat esportiva i lúdica entre els albesans i tots aquells que vulguin conèixer els voltants del municipi”.

De la seva banda, l’alcalde d’Albesa, Antoni Balasch ha recordat la anècdota per la qual es reconeix com a documentada la cursa en la que un veí del poble, l’any 1590, va agafar pel braç el qui anava a creuar la meta en primera posició i no li va permetre guanyar la cursa, deixant-lo sense el valuós premi de la Cordera.

Tipològicament s’ha d’ubicar la cursa de “la Cordera”, com una carrera de festa major com qualsevol de les que s’organitzaven en nombroses poblacions de la Depressió de l’Ebre i fins al País Basc; tot i que on sembla que hi havia una gran afició per “la Cordera” era als pobles de la ribera de la Noguera Ribagorçana.

A l’Arxiu de la Corona d’Aragó es conserva un interessant plet que es centra totalment en una qüestió: les baralles i problemes ocorreguts en “la Cordera” de 1590 i que acabaren amb una multa de 60 sous i presó per al veí que va agafar pel braç i va aturar al corredor que arribava en primer lloc, fent-li perdre la cursa.

Els organitzadors han dit que la cursa de “la Cordera” d’Albesa ha de ser considerada com un patrimoni històric i etnològic immaterial de primer ordre, atès que és representativa d’uns costums i unes tradicions ja perdudes.

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat