La Diputació de Lleida ha triat la Col•legiata de Gerri de la Sal per celebrar el segon concert que l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida ha ofert aquest diumenge dins el cicle “El nostre auditori, el territori” organitzat per la corporació per celebrar el 10è aniversari de la formació, i que ha omplert l’església amb un aforament de 250 persones.
A l’inici del concert, el president de la Diputació, Joan Reñé, s’ha adreçat als assistents que omplien l’església de la Col•legiata explicant el per què d’aquest escenari: “per la simbologia històrica de l’antiga abadia de Santa Maria, perquè d’aquestes parets en va sorgir una idea de país i d’organització de la societat basada en la pau, en la reflexió i el treball i també perquè el romànic és un corrent arquitectònic directament lligat al naixement del nostre país”.
El monestir de Santa Maria de Gerri de la Sal va ser fundat l’any 807. “Aquest esplendorós conjunt monàstic a peu del Noguera Pallaresa, va contribuir, a l’alta edat mitjana, a la fixació geogràfica, social i espiritual del que avui són les terres de Lleida”, ha explicat Reñé.
Amb la tria d’escenaris emblemàtics en municipis petits com ara Gerri de la Sal, la Diputació vol defensar el model territorial de les comarques de Lleida.
Reñé ha acabat el seu discurs assegurant que “escoltar la Julià Carbonell i compartir la seva música, és un plaer que enforteix el sentiment de pertinença, de respecte i d’orgull a la nostra comunitat i que ens ajudarà, sens dubte, a assolir la llibertat, que anhelem com a poble i com a país”.
L’orquestra ha triat el mateix repertori que va escollir la setmana passada al Monestir de Vallbona de les Monges començant per l’obertura de l’obra ‘Russian i Ludmilla’, de M. Glinka i la Simfonia n.5 Opus 64, de Txaikovski, que es presenten sota el títol ‘Passió Russa!’.
L’Orquestra de les Terres de Lleida també han interpretat dos bisos: de la Suite Maskerada, Vals; i la Santa Espina d’Enric Morera.
Al repertori s’hi ha referit el director de l’OJC, Alfons Reverté, en el seu parlament, on ha explicat que reflexa els 10 anys de l’orquestra. Sobre la 5a simfonia de Txaikovski, la primera gran obra que va interpretar l’orquestra, Reverté n’ha destacat el caràcter i la personalitat del seu compositor, que va tenir una vida turmentada.
Durant el seu parlament, Reverté ha agraït a la Diputació el suport que estan rebent i que els anima a continuar treballant i lluitant.
Reverté ha explicat que “aquest esforç col•lectiu té sentit si l’orquestra és capaç d’actuar amb una finalitat social, dins del teixit de totes les comarques de Lleida”. “Juntament amb la qualitat s’ha de tenir vocació d’arribar a cada racó i fer que tothom se senti l’orquestra com a seva”, ha afegit.
Gerri de la Sal, 14 d’abril de 2013
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat