Perspectiva històrica del Tricentenari amb Quim Torra, Manel Lladonosa i Solé i Sabaté a l’IEI

ORIimage_editora_2_6212_0_1

El President de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha obert aquest dijous la primera de les 40 conferències que la institució portarà a terme per commemorar el Tricentenari a les comarques de Lleida. El director del Born Centre Cultural, Quim Torra, i els historiadors Manel Lladonosa i el mateix director de l’IEI, Josep Maria Solé i Sabaté, han participat en una taula rodona sobre el passat, el present i el futur de Catalunya.

Reñé ha recordat als assistents que la història del país i el procés actual demostren que “tenim tots els arguments per fer un pas endavant: caminar cap al sobiranisme".

La taula rodona s’ha iniciat amb un repàs històric. El director de l’IEI, Josep Maria Solé i Sabaté, ha recordat que amb la batalla d’Almansa "tothom s’adonà que l’objectiu dels borbons era abolir les constitucions dels regnes i que el domini de Lleida era clau perquè era la porta d’entrada".

El Catedràtic d’Història Contemporània, Manel Lladonosa, ha centrat la seva explicació en descriure la ciutat de Lleida després del setge. "30.000 soldats contra 2.500 resistents. Les conseqüències demogràfiques van ser devastadores".

Per la seva banda, el director del Born Centre Cultural, Quim Torra, ha afegit que els catalans del 1707-1714 "van lluitar per defensar la seva personalitat, per això es van aferrar a la defensa amb proclames com lliures o morts". I ha afegit en relació amb el procés actual: "Jo entenc el procés d’independència com de retorn als orígens, de recuperació de la sobirania plena. Retornar cap allò que sempre havíem estat".

A més del cicle de conferències 1714-2014: passat, present i futur de Catalunya’ (que en alguns casos es programen amb la col.laboració dels centres d’estudis lleidatans i altres entitats), la Diputació de Lleida durà al Born Centre Cultural una recreació sobre el que va suposar el setge de Lleida l’any 1707. S’ha escollit el Born pel seu simbolisme com a espai testimoni de la pèrdua de les llibertats nacionals fa tres-cents anys. L’acte està previst per al dia 15 de març<x-apple-data-detectors://4>. "Agraeixo a Quim Torra que el Born es faci seva també totes les voluntats de participació en el Tricentenari", ha afegit Reñé.

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat 
Telèfons de contacte: 973.70.41.25
Cap de l’Àrea de Comunicació, Maria Cel Pujol
premsa@diputaciolleida.cat

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat